Röviden

Vajnafalva egy negyed

Átiratot küldött a prefektúra a kovásznai önkormányzatnak, mert egy Bereandă Ion névre hallgató helyi lakos nehezményezte, hogy nem létezik Vajnafalva helynévtábla Kovásznán, és ennek orvoslásaként kérte ilyen tábla felállítását. Gyerő József polgármester a tegnapi tanácsülésen a különfélékben ismertette az önkormányzat álláspontját. Ennek értelmében a lakos kérését elutasítják, mert közigazgatási szempontból Vajnafalva a város része, gyakorlatilag annak egy lakónegyede, és nem rendelkezik külön települési státussal. Csomakőrös helyzete más elbírálás alá esik, mivel ez utóbbi Kovászna részét képező falu. Igaz, hogy a múltban Vajnafalva Kovásznától különálló településként jött létre, de az évek során összenőtt a várossal, ezért a város belterületén nem helyezhető ki Vajnafalva helységnévtábla.

Tízmilliós kár

Négy megyében, köztük Háromszéken is házkutatásokat tartotta a gazdasági rendőrség, összesen tizenöt helyszínen. A gyanú körülbelül 10 millió lej értékű adócsalás, hamis iratokkal való operálás, bűnszövetkezet létrehozása. A gyanúsítottak mondhatni közismert módszerekkel dolgoztak, 2014 és 2016 között 59 esetben importáltak árut, majd azt három fantomcégen átvitték, „megspórolva” az áfát; minderről 48 fiktív számlát állítottak ki. A DIICOT Maros megyei székhelyére 13 személyt kísértek be.

 

Elgázoltak egy medvebocsot

Elpusztult medvebocsot találtak tegnap Sepsibükszád Tusnád felőli kijáratánál a 12-es országúton. Jani András vadőr szerint az anyja átmehetett az úton, és a mögötte haladó bocsot elütötték, nem tudni ki, csak a féknyomokat látták. A bocsot egy helybéli találta meg, és riasztotta a hatóságokat. Lévén, hogy szigorúan védett fajról van szó, a helyszínen a bűnügyi rendőrség, egy állatorvos és környezetvédelmis is megjelent. Utóbbi szerint egyre gyakrabban fordulnak elő ilyen esetek, a megnövekedett állomány nem talál élelmet, a medvék vándorolnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.