Felhívás!

Kétszerannyi pénz, kicsit több erőfeszítésért

Kétszerannyi pénz, kicsit több erőfeszítésért Kovászna megye

Miután az államelnök kihirdette az országos költségvetést, a megyék is számolgathatják, hogy üti a széle a hosszát az idei évre bevállalt feladatok esetében. Amíg minden szám biztos lesz, még eltelhet egy hónap, de a Kovászna megyei tanács tegnapi ülésén jóváhagyták a helyi fejlesztési programok egy részére vonatkozó tanácshatározatok – tegyük hozzá, számukra előnyös – módosításait.

212 millió lej odaítéléséről döntött a megyei tanács pénteki rendkívüli ülésén, ahogy ezt már lapunk hétfői számában is olvashatták. A csütörtöki tanácsülést követő megyeinfón Tamás Sándor az összképet nézve úgy vélekedett, tisztult, átláthatóbb lett a büdzsé elosztási rendszere, a közigazgatási egységek több mint 90%-a jobban járt, mint tavaly, köztük is kivételes helyzetben vannak a pénzügyminisztérium által hátrányos helyzetbe hozott Sepsibükszád, amelynek a megyei tanács 300 millió lejjel sietett a segítségére, illetve Kommandó, mely ugyan az iskolaépítésre uniós pályázatból nyert 1 millió eurót, de az önrész kifizetése is meghaladja az erejét.

– Kiemelten támogatjuk a városokat s a municípiumokat is, mert egy régió mozdonyai tudnak lenni – nyilatkozta az elnök. – Zágon és Réty gazdálkodnak a legnagyobb összegből, de Bacon, Bardoc, Gelence, Uzon, Kézdiszentlélek és Zabola is több mint 5 millió lejes bevétellel számolhat.

A tanácsülésen és a megyeinfón egyaránt a legnagyobb hangsúlyt a háromszéki vidéki települések modernizációját célzó, több éve működtetett programjainak változásai kapták. Olyan kisebb kaliberű célkitűzésekről van szó, amelyek nem ütik egy uniós pályázat mércéjét, de a települések lakóinak mindennapi életét, közérzetét alapvetően befolyásolják, például a játszóterek, kultúrotthonok, sportbázisok, orvosi rendelők, óvodák-iskolák  felújításáról szóló programok, az iskolatáska és afterschool-program.

Módosítottak a megpályázható összeg nagyságán, az 10 ezer lejről 25 ezerre nőtt, egyedüli feltétel, hogy az igénylő önkormányzatok ugyanakkora összeggel járulnak hozzá a befektetéshez, mint amekkorát igényelnek. Továbbá ha eddig csak építésre-felújításra volt elkölthető a pénz, ezután helyben maradó felszerelésre (azaz nem fogyóeszközökre) is lehet pályázni: kultúrotthonok esetében fény- és hangtechnikára, de székekre, bútorokra is, a sportbázisok bordásfalakra, gumiszőnyegre, eredményjelző táblára, az orvosi rendelők pedig fertőtlenítő, kezelő berendezésekre, ekográfra stb.

Átfogalmazták a pályázati kiírást olyanformán, hogy nem a vidéki, hanem a 10 ezernél kevesebb lakosú települések pályázhatnak iskolák, óvodák korszerűsítésére, így most már a kovásznai, baróti iskolák is kérhetnek tanintézmények felújítására támogatást.

Az after-school programok költségeinek elszámolási rendszerét is egyszerűsítették, eddig előfinanszírozás volt, most utófinanszírozott jellegű, viszont havonta fizet a tanács, ha az önkormányzatok a számlát bemutatják.

Legvégül, de nem utolsó sorban a helyi fejlesztési program kiegészül egy újabb tétellel: a kézdiszéki polgármesterek e heti lemhényi találkozóján született az a javaslat, hogy a megye támogassa a helyi múzeumok, emlékszobák, könyvtárak rehabilitálását is, a tanács a következő soros ülésén napirendre is tűzi a jónak, hasznosnak ítélt kezdeményezés jóváhagyására vonatkozó határozatot.

 

 

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.