Hirdetés
Hirdetés

Románia pert veszített

Románia pert veszített Kovászna megye

Elveszítette Románia azt a pert, amelyet az Európai Unió Törvényszékén kezdeményezett az Európai Bizottság ellen, amiért az nyilvántartásba vette és ezzel szabad utat adott a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezést támogató aláírások gyűjtésének. Ezt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs jelentette be az SZNT sepsiszentgyörgyi székházában a november 10-én, szerdán tartott sajtótájékoztatóján.

Az Európai Törvényszék honlapján november 10-én nyilvánosságra hozott ítélettel kapcsolatos sajtóközleményben a testület többek között a közvélemény tudomására hozza, hogy: „… elutasítja Romániának a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű javasolt polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételéről szóló bizottsági határozattal szembeni keresetét.”

Hirdetés
Hirdetés

Önmagáért beszél és mindent elárul az ország vezetésének hozzánk való viszonyulásáról annak ténye, hogy Románia 2019. július 8-án – vagyis két hónappal a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének megkezdése után kérte, és egyáltalán kérte a nyilvántartásba vételről szóló határozat megsemmisítését. Amint az is, hogy ez a Romániából indult negyedik per, amelyet vesztes félként zár le. Kettőben a Bizottság melletti beavatkozóként, kettőben pedig felperesként.

Izsák szerint „a mi számunkra az a kérdés, hogy ebből tanulnak-e valamit Románia kormányai és a román politikai osztály? Tanulnak-e valamit abból, hogy az ilyen és hasonló, presztízsveszteséggel járó lépésekkel az ország külpolitikai tekintélyét rombolják? És végre felébred-e bennük a szándék, hogy kilábaljanak a folyamatos válságból?” A pert ugyan Románia veszítette el, de az igazi vesztes a román állampolgárok közössége. Ezzel szemben a Székely Nemzeti Tanács ismeri a felfelé vezető utat.

Kijelentette továbbá, hogy az SZNT célkitűzése továbbra is a Székelyföld területi autonómiájának elérése marad, és ezt alkotmányos eszközökkel, párbeszéd útján akarják megvalósítani. A nemzeti régiók gazdasági emancipációját szolgáló, másfél millió európai polgár támogatta kezdeményezés pedig Székelyföld esetében szintén az autonómia felé vezet. Általa Románia, Spanyolország, Olaszország és más államok, valamint az Európai Unió felé is azt üzenjük, hogy konfrontáció helyett válasszuk a fejlesztés, az építés útját. Ennek a megértését viszont gátolja a többségi nacionalizmus, illetve a globalizmust támogató „progresszív” ideológia, amely tehetetlenségre kárhoztatja, és képtelenné teszi a válságok megoldására az Európai Bizottságot.

A polgári kezdeményezés állásával kapcsolatban Izsák közölte, hogy jelenleg az aláírások ellenőrzése folyik, amit október 16-ig minden európai uniós országban meg kellett volna ejteni. Ciprus, Dánia és Horvátország azonban ennek a kötelezettségének még nem tett eleget.

Hogy mi lesz a kezdeményezés jövője? Miután a szervező SZNT a kellő számú aláírások kíséretében ezt beterjesztette, a Bizottság akár le is seperheti az asztaláról, azonban a döntését meg kell indokolnia. Ennek ismeretében pedig a határozatuk ellen jogorvoslati keresletet lehet benyújtani. Ellenkező esetben nekifognak az általunk kért jogszabálytervezet kidolgozásához. A mi szempontunkból az is nagy előrelépés lenne, ha meghatároznák és elismernék a nemzeti régiókat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük