Felhívás!

Repült a vörös kakas

Repült a vörös kakas Kovászna megye

Vasárnap este tűz ütött ki a kézdiszentléleki Alszeg egyik, a főút mellett levő házánál. A lángok a lakóház tetőszerkezetét és egy mellette levő épületet emésztették fel.
Szerkesztőségünket kevéssel este nyolc óra után értesítették, hogy lángokban áll egy ingatlan a Perkő alatti nagyközségben. A helyszínre menet már Kézdivásárhely határából észrevehető volt a fekete füstfelhő, ami Kézdiszentlélekre beértünkkor egészen vaskosra hízott.
A falutáblától látszottak a sürgősségi felügyelőség járműveinek a bajra figyelmeztető fényei, egy autó korábban már a városban elhajtott mellettünk. Kiderült: a tartálykocsikat a tűztől kissé távolabb levő tűzoltócsapnál töltötték fel, a lángok egy, a községközpont felé vezető műút második kanyarja közelében levő házat nyaldosták, ahol három jármű oltotta a parázsló épületeket.
A környék tele volt bámészkodóval, a helyszínen is többen követték, ahogy a tűzoltók a mindegyre fel-fellobbanó lángokat próbálják oltani. A meggyúlt porta melletti udvaron is lázas sürgés-forgás fogadott: a háziak és a segítők a lángoló ingatlantól alig pár méterre levő építményeket locsolták tömlővel és vederben hordott vízzel, nehogy a hőség azokat is meggyújtsa. Egy, a helyszínen levő szentléleki elmondta: erre szükség volt, ugyanis korábban szinte elviselhetetlen volt a tűz okozta hőség.
Mindannyiuk szerencséjére szélcsend volt, mert a tűz intenzitásából ítélve akár katasztrófa is történhetett volna, ha azt nézzük, hogy a falurészen a házak között milyen kicsi a távolság.
Lapunk érdeklődésére Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság szóvivője elmondta:
– A helyszínre 3 tűzoltóautóval siettek ki a lánglovagok. A tüzet valószínűleg elektromos rövidzárlat okozhatta, ennek következtében a lángok a tetőszerkezetet körülbelül 110 négyzetméteren károsították, illetve javak is odavesztek. A tűz a műhelyben éledt fel, ám mivel ennek és a lakóháznak közös volt a tetőszerkezete – egymásra volt építve a két helyiség – ezért veszélybe került a lakóház, illetve a közeli istálló is.
Kézdiszentlélek községben tudomásunk szerint az utolsó komolyabb tűzeset Kiskászonban történt 2011. október 8-án: akkor a kis falu bejáratánál levő volt tsz-istállók égtek le.
Minden különösebb szakismeret nélkül is tudatában kell lennünk a fokozott tűzveszélynek, hiszen hihetetlenül forró napok után kapott lángra a szentléleki bennvaló is, ahogy mondani szokás, minden száraz, mint a puskapor, és elég egy apró vigyázatlanság, elhajított cigarettacsikk, nem beszélve az amúgy is melegen működő elektromos berendezések kábeleiről, és máris kész a katasztrófa. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.