Hirdetés
Hirdetés

Petőfi-szobor: amelyet a szakma is elfogad, és az embereknek is tetszik

Petőfi-szobor: amelyet a szakma is elfogad, és az embereknek is tetszik Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi Petőfi Sándor-szoborterv körül kialakult vita kapcsán a helyi tanács RMDSZ frakciója arra kérte fel Antal Árpád polgármestert és az önkormányzatot, hogy új pályázat kiírása helyett a nyertes pályamű módosított megvalósítását támogassa a lakossági igények és vélemények figyelembevételével, a szakmai zsűri döntésének is eleget téve.

Mint ismeretes, erős indulatokat váltott ki a közösségi médiában aktív sepsiszentgyörgyiek körében a meghirdetett Petőfi-szobor megalkotására kiírt pályázat eredményhirdetése. Miután a városháza új pályázat kiírását helyezte kilátásba, a szakma is hangot adott véleményének. Így figyelembe véve az összes érintett fél – a nyertes terv alkotójának, a lakosságnak, a szakmai zsűrinek, a helyi művészközösségnek és a helyi tanács RMDSZ frakciójának – álláspontját, Antal Árpád polgármester az eredeti terv módosítása mellett döntött.

A döntés célja az, hogy Sepsiszentgyörgy Önkormányzata olyan szobrot állíthasson, amely hitelesen ábrázolja Petőfi Sándort. A városvezetés fontosnak tartja, hogy a köztéri alkotás elnyerje a lakosság tetszését, hogy mindenki magáénak érezhesse a költőóriás örökségét, ezért figyelembe veszi a megfogalmazott igényeket, de a zsűri döntését nem írja felül. Tárgyalásokat kezdeményezett tehát a nyertes pályamű beküldőjével, Gergely Zoltán szobrászművésszel annak érdekében, hogy a művészi, alkotói szabadság korlátozása, csorbítása nélkül közelítse a közvélemény, az építő jelleggel bírálók álláspontját az elkészítendő szoborhoz. „Meg kell találnunk azt a szűk keresztmetszetet, amit a szakma is elfogad és az embereknek is tetszik” – fogalmazott Antal Árpád polgármester az egyeztetések során.

Az alkotó a pályázati kiírásnak megfelelően készítette el a tervet, amelyben semmiféle deszakralizáló, demitizáló szándék nem volt, azt a költőt kívánta megjeleníteni, aki közel 1000 verset írt, és még életében körülbelül 800-at publikált. Szobortervének üzenete: a kultúra erősebb fegyver a kardnál. Fontos megjegyezni, hogy a bemutatott terv csak egy vázlat. Egy kisméretű gipszmakett nem lehet annyira részletes mint a végső alkotás, és arányaiban sem feltétlenül hasonlítható egy nagyméretű, magas talapzatra állított, kidolgozott bronzszobor látványához. Ugyanakkor figyelembe kell venni a szobor környezetét is, hiszen ezúttal nem a főtéren felállított monumentális szoborról van szó, hanem egy főút menti, tömbházak közötti kisebb területről.

A lakosság véleményét meghallgatva, a városvezetésnek a díjazott alkotóval folytatott egyeztetései eredményeképp a nagy költőnkhöz méltó alkotás kerül majd az 1918. december 1. utca és a Zefír utca kereszteződésénél található parkosított területre.

(A városháza közleménye)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. február 7., 15:48
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Magyarul :a nyertes nem szabad változzon, de csináljon egy módosított alkotást amivel a nép száját is be lehet fogni! Ezt így kell értelmezni!

 • User
  Dátum: 2023. február 7., 16:19
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Úgy néz ki, hogy ha a covid-ot túléltük, az energia krízist is átvészeljük (legalább az első telet) de a kultúra gazdaságilag el fog temetni. Természetesen ez csak egy kétkezű munkás véleménye akinek az egyik szeme a termosztáton van és a másik a pénztárcát figyeli és este amikor eléri a szoba hőmérséklet a 19,5-20 °C, akkor hamar kikapcsolja éjelre és még egy pokrócot magára terít.

 • User
  Dátum: 2023. február 7., 23:55
  ÉRTÉKELÉS: 0

  …és a lakás a zenegetikusok közhiedeleme szeint, nemhogy melegen maradna, vagy többé emelkedne, hanem már a kikapcsoláa alatthideg lichidumot vezett még kemény másodpercekig a meleganyag közé. Világos, hogy ez már akkor ne20 fok. Négy óra múlva, majd a megfigyelő azt veszi észre, a jelentősen lehőlt lichidumot erőlködve melegíti fel a hosszú vezetákekben Ez a teljes vszteség valódisága. A hazug stgatisztikák sátáni árnyéka.

 • User
  Dátum: 2023. február 8., 20:15
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Még egyszer: „ …és a lakás az energetikusok támasztott közhiedelme szerint, nemhogy melegen maradna, vagy többre szíveskedne emelkedni, hanem már a kikapcsolás alatt, hideg lichidumot vezet, még kemény másodpercekig a meleganyag közé. Világos, hogy ez már akkor rég nem 20 fok. Négy óra múlva, majd a megfigyelő azt veszi észre, a jelentősen lehűlt lichidumot erőlködve melegíti fel a hosszú vezetékekben Ez a teljes veszteség valódisága. A hazug statisztikák sátáni árnyékából vigyorog tépelődésünkön.”