Felhívás!

Pályázhatnak a székelyföldi gazdák

Pályázhatnak a székelyföldi gazdák Kovászna megye

Nagybaconban tartott bemutatót és eligazítást a Pro Economica Alapítvány székelyföldi gazdák által igénybe vehető pályázati kiírásáról többek között az alapítvány Kovászna megyei képviselője, Ambrus Zsombor, de jelen volt Tamás Sándor megyetanácselnök és Vincze Loránt európai parlamenti képviselőjelölt is.

 

A szép számban megjelent gazdákat Simon András polgármester köszöntötte, kiemelve a találkozó fontosságát, majd Tamás Sándor szólt a megjelentekhez. „Jó eséllyel a gazdák éve lehet 2019, de ezért jelen kell lennünk Brüsszelben, hogy képviselni tudjuk érdekeinket. Azért dolgozunk, hogy legyen több pénz és kevesebb papírmunka” – vázolta fel. Továbbá azt is megtudhattuk, hogy 2008-2018 között a háromszéki gazdák 404 millió eurót pályáztak az Európai Uniótól, ebből Nagybacon község a tíz év alatt 20.411.734 eurót kapott.

Vincze Loránt képviselőjelölt elmondta, 2021-től új költségvetési időszak következik az EU-ban, amelyet a parlamenti választások után véglegesítenek. Ha nem sikerül ott lenni a közös, döntő asztalnál, akkor meglehet, hogy sokkal kevesebb pénz jut a továbbiakban a székelyföldi gazdáknak. Ezért fontos az erős képviselet, ezért fontos, hogy az RMDSZ képviselői ott üljenek annál a bizonyos asztalnál, ahol rólunk döntenek majd, de ugyanakkor cél egy európai kisebbségvédelmi törvény elfogadtatása is.

Egy hónapig, azaz június 21-ig lehet benyújtani az igényléseket a legtöbb 15 ezer euró (70 ezer lej) értékű vissza nem térítendő támogatásra. A proeconomicaalapitvany.ro címen már elérhető az a pályázati kiírás, amelynek révén mezőgazdasági erőgépek és kapcsolható eszközök, mezőgazdasági tevékenységekhez szükséges felszerelések megvásárlására igényelhetnek támogatást Hargita, Kovászna és Maros megye területén élő gazdák. A gyümölcstermesztők új ültetvények telepítésére, valamint meglévő gyümölcsösök felújítására, fajtaváltáshoz szükséges összegek előteremtésére pályázhatnak, az állattenyésztők pedig törzskönyvezett szarvasmarha, juh, kecske vagy sertés beszerzésére, illetve méhanya és méhcsalád vásárlására. A pályázati lehetőség egyedi abból a szempontból, hogy nemcsak jogi személyek, hanem magánszemélyek is részesülhetnek a maximum 70 ezer lej értékű támogatásból.

A rendelkezésre álló keretösszeg 131 millió lej. Ez azt jelenti, hogy 1871 pályázat lehet nyertes, ha mindenki a maximális értéket nyeri el. Fontos tudnivaló, hogy a pályázónak 25 százaléknyi önrészt kell vállalnia. A kitöltött pályázati formanyomtatványt, illetve a kapcsolódó nyilatkozatokat elektronikus formában, valamint a mellékleteket beszkennelve az alapítvány online felületén kell feltölteni.

A pályázathoz, ha további eligazításra van szükség, bizalommal hívhatják Mihály Zsuzsát (0756.726.283) vagy Nagy István Csongort (0756.726.284), a székely gazdaszervezetek erdővidéki képviselőjét.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.