Felhívás!

Személyi igazolvány nem akadály

Az európai parlamenti választások és a népszavazás okán hét végén is dolgoznak a lakosság-nyilvántartó hivatalokban. A hatóságok annak próbálnak elébe menni, hogy ne legyen olyan állampolgár, aki azért nem tud élni szavazati jogával, mert esetleg megfeledkezett arról, hogy lejárt a személyi igazolványa.

 

Fehérvári Tibor megkeresésünkre elmondta: szombaton 8-tól 18, vasárnap pedig 7–től 21 óráig tart nyitva a hivatal. A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalhoz tartozó lakosság-nyilvántartó iroda munkatársa hozzátette: elvben még az is le tud szavazni, aki vasárnap este nyolckor ébred rá, hogy lejárt a személyije, de arra számítanak, hogy kevesen lesznek ilyenek.

– Egy ideiglenes személyi igazolványt – elvben – azoknak is tudunk adni, akik vasárnap este fél kilenckor jönnek, de ebben az esetben fényképet is kell hozniuk. Az ideiglenes személyi ugyanis egy papírdokumentum, amire ráragasztjuk a fotót, és ami arra biztosan elég, hogy szavazni lehessen menni vele – nyilatkozta Fehérvári Tibor.

Hozzátette: az ideiglenes személyi rövid határidejű, és nem jogosít fel például határátlépésre, így „a választások okán cseréljük ki gyorsan a lejárt személyit” módszer nem kifizetődő. A szakember ugyanakkor elmondta: akik szombaton vagy vasárnap délig jelentkeznek, teljesen szabályos, tíz évre szóló személyi kártyát kapnak.  

Romániában május 26-án reggel hét és este kilenc óra között tartják az európai parlamenti választásokat, amellyel egyidőben zajlik a Klaus Iohannis államfő által kiírt, az igazságügyi törvényekkel kapcsolatos népszavazás. A szavazáshoz érvényes személyi igazolvány szükséges.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.