Felhívás!

Steril a tudomány közönség nélkül

Kedden a Székely Mikó Kollégiumban megtartott záróünnepségen vakációra engedték a tudománynépszerűsítő előadások iránt érdeklődő szentgyörgyi Ezüst Akadémia második évfolyamának hallgatóit, akik 13 előadás meghallgatásával teljesítették látogatási kötelezettségüket, ezért a szervezők oklevelekkel és virággal jutalmazták őket.

 

A Sapientia EMTE csíkszeredai kara által kezdeményezett, 50 év felettieknek szóló oktatási program keretében kéthetente került sor egyetemi oktatók, kutatók, elismert szaktekintélyek által tartott előadásokra, igen változatos témákban: az internetről, vírusokról és illemhelyekről éppúgy szó esett, mint a Horthy-korszakról vagy a feltörekvő Indiáról.

A záróünnepségen Telegdy Balázs, a csíkszeredai Sapientia dékánhelyettese gratulált az érett korú, mégis nyitott, érdeklődő, aktív akadémia-tagoknak, és rámutatott: minden kutatás, tudomány steril lenne, ha nem lenne befogadó, értékelő közönsége. Sztakics Éva alpolgármester elmondta: az önkormányzat kötelességének érezte, hogy a tudományt ehhez a célcsoporthoz is eljuttassa, annál is inkább, hogy az folytonos változásban van. Nem árt napirenden lenni az új eredményekkel, de az is jó, ha az ember szót ért, el tud beszélgetni egy-egy tudományos téma kapcsán a gyerekekkel, unokákkal. Ha az önkormányzaton múlik, jövőre is lesz akadémia – ígérte meg. Végül Kondor Ágota, a Székely Mikó Kollégium igazgatónője értékelte a Sapientia-egyetemmel folytatott többrétű együttműködést.

Az esemény művészi mozzanatát Mocanu Erika fellépése jelentette, aki Lőfi Gellért kíséretében egy népdalfeldolgozást adott elő, majd az így megteremtett ünnepi hangulatban osztották ki a 225 hű akadémia-tagnak okleveleiket és egy-egy szál rózsát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.