Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Összehangolt tervezés, cselekvés kell

Összehangolt tervezés, cselekvés kell Kovászna megye

Vannak ugyan sikeres, immár hagyományosnak mondható közös megnyilvánulások, rendezvények, így a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, a Grafikai Biennále, a Székelyföldi Fotó Biennále, a Székelyföld napok, a Székely Vágta, de a székelyföldi megyék együttműködését szorosabbra kell fűzni. Legalábbis ez derült ki Kovács-Bíró Blanka újságíró és az érintett tanácselnökök tusványosi beszélgetéséből.

Hirdetés
Hirdetés

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének a Jakabffy Elemér Sátorban elhangzott véleménye szerint az együttműködésben nincsen megtorpanás, csupán a hírverése csökkent a közösen szervezett programoknak. Ezek száma apadt ugyan, de ez nem a lanyhulás, hanem a járható utak megtalálásának és a jelenleg együttesen lefedhető területek körvonalazódásának a következménye. „A csengőt már nem a három tanácselnök rázza” és nincsen nagy felhajtás minden esemény körül, ami a normalitás jele. Ez pedig arra utal, hogy a személyes beavatkozásuk nélkül is működik a rendszer, intézményesedett a munka. Így a háttértámogatás és segítségnyújtás lett a választott megyevezetők legfőbb teendője ezen a téren.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának az elnöke rámutatott, hogy az érvényben lévő jogszabályok miatt az együttműködés nem minden területen zökkenőmentes, vagy lehetséges. A hulladékgazdálkodást például a szándékuk ellenére sem lehetett egységesíteni. Kulturális téren azonban nagy előrelépés történt, amint a közösen megálmodott és sikeresen kivitelezett rendezvények sokasága is bizonyítja.
A felmerülő nehézségek ellenére, gazdasági vonatkozásban is vannak biztató megvalósítások. Közéjük tartozik a megyehatárok mentén húzódó úthálózat összefogással történő korszerűsítése és bővítése. Ugyanakkor az erdő- és vadgazdálkodás terén is összehangolták a teendőket, hiszen ezt az RMDSZ javaslatai nyomán megszületett törvények lehetővé teszik.

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke alapfeladatként és alapfeltételként határozta meg az összehangolt döntések meghozatalát, mert amint fogalmazott, a három megye és annak vezetősége egymásnak nem a versenytársa, hanem a partnere kell hogy legyen. Megvannak a sajátos adottságaik és értékeik, amelyekre alapozni lehet és a megerősítésükkel hasznot húzni belőlük a teljes Székelyföld javára. Például a Marosvásárhelyen már huzamosabb ideje eredményesen működő szívátültető központ fejlesztésével. Elengedhetetlen továbbá az infrastruktúra együttes fejlesztése, különös tekintettel a megyék közötti átjárhatóság és annak gyorsasága növelésére, ami közös pályázást, illetve fellépést feltételez. A székelyföldi megyék adottságaira épülő gazdasági fejlesztést kell végrehajtani. Ezek egyike az erdő közbirtokosságok által létrehozandó székelyföldi faipari részvénytársaság, amely elképzelés már a megvalósítás útjára lépett.

A még hosszasan folytatódó, baráti hangulatú, felelősségteljes eszmecsere legfőbb üzenete talán, hogy ötletekben nem szűkölködünk, amint tenni akarásban sem. Az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kell viszont fektetni az összehangolt tervezésre és cselekvésre. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.