Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Kinyílik a világ a Mikósoknak

Kinyílik a világ a Mikósoknak Kovászna megye

Rendkívüli előnyökkel járhat egy iskolának, ha Erasmus+ mobilitási pályázatot nyer, hiszen kinyílik a világ a diákok és a pedagógusok előtt, mégpedig költségmentesen. Persze mindehhez először is meg kell írni azt a pályázatot. Következő lépésben már az a probléma, hogyan költsék el értelmesen a pénzt. Ha ezt is megoldják, akkor ismétlendők az elvégzettek, immár nagyobb kaliberben. Ez a Székely Mikó Kollégium sikertörténete.

Hirdetés
Hirdetés

A Székely Mikó Kollégium tavaly nyerte el az akkreditációt egy hétéves Erasmus-programba, amelynek keretében tanárok és diákok tapasztalatcserékre utazhatnak ki más európai iskolákba, megismerkedhetnek az ottani közoktatási rendszerrel, új tanulási és oktatási módszereket leshetnek el.

Az első évben megnyert 100 ezer eurós költségkeretből a Mikó diákjai és tanárai Finnországban, Bécsben, Budapesten, Spanyolországban jártak, ahol a munka és a kapcsolatépítés mellett rendkívüli élményeket nyújtó szabadidős programokra is jutott idő. A pedagógusok képzéseken is részt vettek Franciaországban és Izlandon. Ezeket az alkalmakat használták ki arra is – mondta Sztakics Éva igazgatónő –, hogy további partnereket keressenek, amelyekkel csereprogramokat lehet lebonyolítani.

Első évben ez némi nehézséget okozott, ugyanis csak online térben nyílt lehetőség fogadó iskolákat találni, és nem mindenütt van erre hajlandóság. Az tehát az iskola külön érdeme, hogy így is sikerült kiépíteni egy kezdő kapcsolati hálót, és lebonyolítani az említett programokat. Ezt annyira értékelte a programot menedzselő bizottság, hogy a második évre a Mikó 50%-kal több pénzt kapott, azaz 152 ezer eurót. Most van folyamatban a programjavaslatok begyűjtése, az úti célok kiválasztása, a partnerekkel való egyeztetés, ezután konkretizálódik majd, milyen új földet „hódítanak” meg a Mikósok. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. augusztus 10., 11:02
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ezért nincs Erastmus sok suliban, mert ” csak kirándulgatnak a pedagógusok”! Hajrá kedves háppogó, lehet jelentkezni tanárnak! Több üres állás is van szabadon, akkor meglátja mivel jár az egész és mennyire szuper az ilyen ” ki rándulás”😂😎

 • User
  Dátum: 2022. augusztus 10., 13:59
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Hozzon bizonyítékot, miért csak a kedvencek és magánórások mennek, amikor világos kritériumok léteznek. Vagy feleljen rágalomért. Vagy inkább tanuljon 16 évet, vizsgázzon néhányszor kitűnő eredménnyel, menjen át vagy 15 továbbképzőn, pályázzon, nyerje el a pályázatot, aztán tessék, menjen “kirándulni” kedvencekkel vagy nem kedvencekkel. Esetleg közben felfedezi az ékezeteket is (nem csak magánórásoknak szabad).

 • User
  Dátum: 2022. augusztus 10., 14:44
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Nem kell tanarnak lenni, mas oktatasi intezmenyben a takaritok, az adminisztratorok, a karbantartok, a portasok is mind elmennek evente Erasmussal kulfoldre, mert ok is az oktatasi inezmeny szemelyzete, nincs csak a tanarokra korlatozva. Ok is nyaralnak igy, vihetik a csaladtagjaikai magukkal.
  De ha tovabb szeretnenek maradni, luxuskorulmenyek kozott akkor masnak a tanarokon kivul nem jut a koltsegvetesbol, adhatnak barmennyit, gondolom ok is viszik a csaladtagjaikat udulni magukkal.
  Akik voltak ilyen Erasmussal kulfoldre, tudjak, hogy nem a tanulasrol szol, hanem a fektelen bulizasrol, szorakozasrol. Itthon meg mindenki hulledezve azt gondolja, hogy tudomanyos munkat vegeztek. A vaskos koltopenzt, amit az utra adnak, az a hab a tortan.

 • User
  Dátum: 2022. augusztus 10., 16:34
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Tiszteletre méltó a pályázatot lebonyolító tanárok munkája, minden szemléletformáló lehetőség felbecsülhetetlen érték a diákok számára. Ha folytatódnak a hasonló programok, idővel talán beérik a közvélemény is, és elfogynak az itt gyülekező negatív hozzászólások.

 • User
  Dátum: 2022. augusztus 10., 22:19
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Nagy munka megírni egy ilyen pályázatot. Nagy felelősség a pénz felhasználása, sok papírmunkát jelent. A program által nagyon sok diáknak lehetősége volt elmenni olyan helyekre, ahová a szülők pénzén biztosan nem tudna eljutni. Látnak, tapasztalnak, és ez jó dolog. Velük együtt mennek a tanárok is. A munka, a felelősség mellett számukra is persze van szórakozás is. Ezzel sincs semmi baj. Aki nem szervezett kirándulást, vagy nem látta, hogy az mivel jár, nem is tudja mekkora felelősség. A szülőknek olyan természetes, hogy a tanci, oszi viszi az osztályt kirándulni. Azt viszont nem tudják felmérni, hogy mekkora odafigyelést, felelősséget jelent egy osztálynyi gyerekkel kirándulni. És igen, amikor hazajönnek, legyen legalább egy köszönöm!
  Erasmusra visszatérve, az esetleg probléma, hogy vannak olyan pedagógusok, akik nagyon belevetették magukat a pályázatok gyártásába, és biza akár több hetet is hiányoztak az iskolából, az óráik elmaradtak, stb. Nem arra utalok, mint az egyik hozza szóló, hogy irritálnak a facebookon közzétett fotók, hanem szerintem nem fair az itthon maradt kollégákkal szemben, akik tartják, ingyen, az utazgató kolléga óráit.

 • User
  Dátum: 2022. augusztus 11., 13:11
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Nem tudom mit var tolem, nem kell itt bizonyitani senkinek, mert mindenki tudja miert csak a kedvencek mennek. Aki azt mondja, hogy nincs ilyen akkor az az illeto is a kedvencek koze tartozik. Egyik ismertetojeluk, hogy maga is lathassa, hogy barna a nyelvuk.
  Ez sajnos mindig is igy volt, itt is olvashattunk mar olyan hozzaszolast, hogy a tanar nem engedte el szavaloversenyre, csak a kedvenceket. Iskolan kivul mas intezmeny altal amikor meg eljutott hasonloan nivos megmerettetesre az atlagosnak visszafogott diak, ott elhozta az elsodijat es a kulondijat is egyszerre. Utana a tanar meg meg sem dicserte, pluszpontot sem adott, pedig a kedvencek hacsak reszt vettek ilyen versenyen helyezes elerese nelkul kaptak a tizes lezarast egesz evre.
  Latogatas nelkuli kepzessel is ket ev alatt tanar lehet aki beiratkozott egyetem mellett, jelenletet sem irnak, sok orat sem tartnak, otthon megirt beadandot kernek, konnyen teljesitheto. Nagyobb osztalyba tanitashoz 11-12 osztalyhoz ismet ket ev ugyanilyent kell letenni, munka mellett konnyeden osszehozhato.
  A tovabbkepzok azok nem kotelezoek, de azert vegzik el sokan, mert mindenikkel emelkedik a fizetesuk, nem hiaba tucatszamban vegezik el oket, attol okosabbak, tanultabbak ok sem lesznek.
  Valoban egyes tanarok meg vannak nyomoritva, akik jo esetben ingyen kell az olyan tanarok helyett tartsak az orat, akik csak az Erasmusos kirandulasukat szervezik. Vagy elmaradnak az oraik, diak boldogabb.
  Csak a kirandulasrol szol az egesz, csaladtagjaikat is elvive. Kulfoldon nem biztos, hogy beszelik az adott orszag nyelvet, ha angolul tudnak is konyhanyelven, de a szaknyelvet ketlem, hogy ismernek, sem a tanarok, sem a diakok, esetleg ha angolszakos tanarnot nem viszik magukkal mentoovkent mindig, de elobe gyorsan mindent o sem tud hangosan leforditani mindent mindenkinek eloadas kozben.
  A 150 ezer euro feletti osszeg megpalyazasahoz van par papir amit ki kell tolteni, de az alapjan kovetkezo evekben csak a datumot kell kijavitani a kovetkezo leadasahoz. Atlagember minimalberbol kitudja szamolni, ha mind felre is tudja rakni, hany honapot kellene dolgozzon is erte valojaban, nem csak papirlapokat forgatva ez megkeresni?
  Az ekezeteket ismerem, mert en sem a kedvencek koze tartoztam az iskolaban, igy tizszer jobban kellett tanuljak naluk egy kozepes osztalyzat eleresehez is, ugyhogy jol ismerem a helyesirast.
  Csak az en keszulekemen nincs ekezetes betu, mert nem voltam tanar vagy tanar rokona sem, amikor az iskolakban osztogattak ingyen a sok tablagepeket es szamitogepeket, hogy maga is tudjon ekezetekkel irni nekunk, mert egyeb haszna nem volt annak eddig sem!

 • User
  Dátum: 2022. augusztus 11., 14:47
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Beindultak itt a tanárok, mert nem hiába mondják, hogy nyáron tanárnak, télen medvének lenni a legjobb. Ráérősök nagyon, mert vagy a nyaralásukból most érkeztek vagy most fognak a következőre menni.
  Savanyú a szőlő nekik, ha megmondják az igazat. Az iskolában sem lehetett az igazat megmondani, mert nagyon bosszúállóak és kibuktatnak érte.

 • User
  Dátum: 2022. augusztus 11., 16:19
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A sok tanar az helyett, hogy itt egymast tullicitalja, inkabb tamogassa a megye elso fuggetlen napilapjat (a masikat). itt a lehetoseg jotekonykodni ket kirandulas kozott.

 • User
  Dátum: 2022. augusztus 30., 0:47
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Már rég megmondták az öregek, hogy nincs szükség nekünk ellenségre, mert elég vagyunk mi magunknak. Szegény mikós tanárok, ha nem lenne Erasmus+ el sem jutnának külföldre. Gondolom, hogy amikor a diákokkal kimennek külföldre, ott nincs semmi felelősségük, csak egész nap kirándulnak. Irigylem a mikós tanárokat, hogy milyen sok “jóakarójuk” akad.
  Azon gondolkodom, hogy aki ilyen rosszindulattal véleményezi a pedagógusok munkáját, az vajon a maga szakterületén milyen munkát végez, ha egyáltalán van szakterülete?! Mielőtt rosszallóan írogat bárki is, járjon a valóság után, és vegye észre, hogy a legtöbb “kiruccanás” a vakációban volt, amikor a tanár ahelyett, hogy pihenne, elmegy a tanulókkal, azért hogy megismerkedhessenek a külföldi oktatási rendszerrel, valamint kulturális örökséggel is gazdagodjanak. Még jó, hogy az Erasmus+ elbírálói nem ilyen rosszindulatúnak értékelik ezeket a “kiruccanásokat”, hanem pozitívan értékelik a programban résztvevők munkáját. Természetesen mindenki aki dolgozik, néha téved is. De az vesse az első követ, aki tökéletes. Gratulálok a sokrétű program megszervezéséhez és sikeres lebonyolításához !
  Sajnálom, hogy már nincs iskolás gyermekem, hogy az ilyen programokban részt vehessen.
  Amúgy a cikk írójának is kijár a “pálma”, a provokáló írásért. Cirkuszt … a népnek !

 • User
  Dátum: 2022. augusztus 30., 23:02
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Nehogy mar matiroknak allitsd be a szegeny Mikos tanarokat! Mindenki mas is kirandulni megy vakaciojaban, menne mindenki aki tehetne. Szivesen elmenne barki erre az utra kirandulni, sokan mennenek ilyen kirandulasra. Mas csak almodik ilyen utazasokrol, ha rossz lenne ok se mennenek. Plane nem ismerve az idegen nyelvet, sokat megismerhetnek a kulfoldi kirandulgatasokbol. Gyereket elkiserni mennek es es kirandulgatni, ennyi. Hazaerve semmi haszna nincs, mondj legalabb egyet. A begyepesedett agyuak latokoret ugy sem lehet befolyasolni.