Felhívás!

Őrtűzgyújtás Háromszéken

A magyar államalapítás ünnepén, Háromszék 27 településének legmagasabb pontján egyszerre lobbannak fel az őrtüzek.

„Szent István tiszteletére, az általa megálmodott és megalapított magyar haza iránti hűségből gyújtjuk meg az őrtüzeket augusztus 20-án. Az esemény hangulata segít átérezni ezer év történelmét, ami mindannyiunk közös története, hiszen a Kárpát-medence legdélkeletibb tájegységében, Háromszéken több mint ezer éve őrizzük az európai kereszténység határait” – fogalmazott Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke.

Hozzátette: „Attól, hogy kivilágítjuk Székelyföld magaslatait, másnap reggel még nem lesz területi autonómia, de kiteljesedik egy olyan mozgalom, amely nemcsak néhány politikusnak az ügye, hanem az egész székelyföldi közösségé. És ez a legfontosabb: egyre több ember érzi úgy, hogy Székelyföld ügye az ő személyes ügye is. Egyre többen gondoljuk úgy, hogy olyan lesz az életünk, amilyenné tesszük, mert ha nem mi fogjuk irányítani saját életünket, akkor azt valaki más fogja megtenni. Márpedig mi a saját szájunk íze szerint szeretnénk szülőföldünkön, Székelyföldön élni.”

Az őrtüzeket augusztus 20-án, kedden 21 órakor gyújtják meg a megye következő településein: Illyefalván a Fenyőskarikán, Sepsikőröspatakon a Kápolna-tetőn, Mikóújfaluban a focipályán, Nagybacon a Szárazajtai-tetőn, Bereckben a Rákos-oldalon, Alsócsernátonban a Kalacs-hegyen, Felsőcsernátonban a Cserefarok-tetőn, Ikafalván a Domo-dombon, Albisban a Dálnoki-tetőn, Dálnokon az Akasztófa gyepjén, Esztelneken az Óriáskőn, Kézdialmáson és Lemhényben az Avastetőn, Kézdiszentkereszten a Butu tetején, Ozsdolán a Hilib-tetőn, Torján a Cserefarok-tetőn, Sepsibodokon a Bodoki-havason, Sepsibükszádon az Olton túli Zegán részen, Gidófalván az Angyalos feletti részen, Kökösben a Feketeügy partján, Rétyen a Dobolyka-tetőn, Egerpatakon a Fegettyű váron, Maksán az Óriáspince-tetőn, Előpatakon az Olt partján, Árapatak és Erősd között, Bölönben a Büdösfürdő környékén és Csomakőrösön a temető feletti dombon. A kézdiszentléleki Perkőn, a Szent István tiszteletére szentelt kápolnánál 22 órakor lobban fel a láng.

A szervezők ezúton kérnek mindenkit, vegyenek részt augusztus 20-án este a Kovászna megyei településeken sorra kerülő őrtűzgyújtáson.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások