Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Őrtűzgyújtás augusztus 20-án

Őrtűzgyújtás augusztus 20-án Kovászna megye

Egyszerre lobbannak fel a háromszéki őrtüzek augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén. Szombaton 21 órától Kovászna megye 28 településének legmagasabb pontján gyújtják meg az összetartozás lángját.

Hirdetés
Hirdetés

„Jelzés értékű a keresztény magyar állam alapítójának, Szent István királyunknak a napján gyújtott őrtűz lángja. Jelzi, hogy itthon vagyunk Székelyföldön, hogy ezer év után is magyarként együtt dobban a szívünk itt, a Kárpár-medencében. A mögöttünk levő sok évszázad megtanított minket, magyarokat küzdeni és helytállni, ugyanakkor határozottan megerősített bennünket abban, hogy a földrajzi határok ellenére is az egységes nemzet részei vagyunk. Most, amikor Európában egyre inkább káosz uralkodik, országok és nemzetek válnak egymás ellenségeivé, még inkább felértékelődik ez az erő, amely minket, magyarokat összeköt” – fogalmazott Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke arra biztatva a lakosságot, hogy minél többen vegyenek részt az őrtűzgyújtáson.

Az őrtüzeket augusztus 20-án 21 órakor gyújtják meg a megye következő településein: Árkoson a Sepsiszentgyörgy felőli falubejáratnál, Nagybaconban a Szárazajtai-tetőn, Bereckben a Martonos és Bereck közötti antennánál, Bölönben a Kisligeten, Alsócsernátonban a Kalacs-hegyen, Felsőcsernátonban a Cserefarok-tetőn, Ikafalván a Pap-hegyen, Albisban a Dálnok-tetőn, Dálnokon az Akasztófa gyepjén.

Előpatakon is lesz, Árapatak és Erősd között az Olt partján lobbannak fel a lángok, Gelencén a Nádika-tetőn, Gidófalván Angyalos végében, Illyefalván a Fenyőskarikán, Kézdialmáson és Lemhényben az Avas-tetőn, Kézdiszentkereszten a Butu-tetőn, Kökösben az unitárius templom udvarán, Maksán az Óriáspince-tetőn, Málnáson a felsőkapunál, Mikóújfaluban a katolikus templom udvarán, Ozsdolán a Luci-tetőn, Sepsibodokon a Bodoki-havason, Sepsibükszádon az Olton túli Zegán részen, Sepsikőröspatakon a Kápolna-tetőn, Uzon községben a bikfalvi Zákány-alján, Vargyason a Borvíz-tetőn, Zabolán pedig a Halom-tetőn (Tatár-halom). A kézdiszentléleki Perkőn, a Szent István tiszteletére szentelt kápolnánál 22 órakor gyújtják meg az őrtüzet. 

(az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének sajtóirodája)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. augusztus 19., 12:35
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Bolondítja az embereket miközben boncolóorvost tett orvosigazgatónak a megyei kórházban.Ennyibe veszi a székelyek egészségét.Építőtelep és sok-sok halál El kellene gondolkodni,Szent István forog a sírjában.Elnök Úr! Kikre bízta István királyunk népének egészségét?

  • User
   Dátum: 2022. augusztus 19., 21:32
   ÉRTÉKELÉS: 22

   Neki aztán ég az őrtűzekért , hiszen nincs gondja semmire, a legkevésbé a tűzifára…AZon kén elgondolkozni szent istván napján, hogy tűzifája sincs a székelységnek, itt, ahol állítólag annyi az erdő mint a bánat. Vagy ezt is ráfogják a háborúra…Jó lenne már befejezni ezt a sok hülyeséget az őrtüzekkel, s azon gondolkodni, mit tehetnénk azért, hogy jobb életünk legyen. A szakadék fenekén vagyunk, de füstölünk. Tamási szavaival élve: nekem többet ne trombitáljanak!