Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kürtőskalács-fesztivál idén is

Kürtőskalács-fesztivál idén is Kovászna megye

Újra Székelyföld legfinomabb kürtőskalácsait lehet megkóstolni Sepsiszentgyörgy főterén a 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján, szeptember 9–11. között.

Hirdetés
Hirdetés

A háromnapos rendezvényen a kürtőskalácssütő-verseny mellett szakmai konferencia, vásár, kulturális, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

– Székelyföldi értéktárunk egyik legjelentősebb kincse a kürtőskalács. Büszkék vagyunk arra, hogy évszázadok óta sütjük különböző hagyományos és modern receptek alapján. Gasztronómiai kultúránk fontos része, éppen ezért az idei fesztivál nyitónapján szakmai kerekasztal-beszélgetést tartunk Kovászna, Hargita és Maros megyék szakembereivel a Székelyföldi Értéktár Mozgalom témakörében. Számba vesszük értékeinket, közösen dolgozunk azok megőrzésén. A találkozó elsődleges célja a három székelyföldi megye terültén zajló értéktári mozgalmak megismerése, összehangolása és szakmai tapasztalatcsere – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A rendezvény a kürtőskalács mint székelyföldi érték népszerűsítését hivatott szolgálni. Az idei rendezvény újdonsága, a csapatok alternatív alapanyagokból, glutén- és cukormentes reform kürtőst készítenek, és ez alkalommal is megsütik az összefogás, együvé tartozás szimbólumaként a Kárpát-medence kürtőskalácsát.

Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere a rendezvény programját ismertette. „A programot tekintve az idei fesztivál elgondolása három pillérre épül: a hagyományőrzésre, a nemzedékeken való átívelésre és az ünnepi jellegre. Úgy szeretnénk egy hagyományőrző ünnepi eseményt teremteni, hogy közben belecsempésszük napjaink kultúráját, zenéjét, életvitelbeli és mindennapi sajátosságait. A gyerekekre és a gyerekfoglalkozásokra is kiemelt figyelmet fordítunk, hiszen fontosnak tartom, hogy a hagyományok iránti érzékenység elültetése már kis korban elkezdődjön. Péntektől vasárnapig ennek a három pillérnek megfelelően állítottuk össze a programot” – fogalmazott az alpolgármester.

A csapatok munkáját szakmai zsűri bírálja el Farkas Ferenc sepsiszentgyörgyi mestercukrász elnökletével. A zsűri tagjai: Szőcs Ilona, a csernátoni Malomkert panzió vezetője, Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztro-újságíró, Kabai János, a marosvásárhelyi ELDI pékség termelési igazgatója, valamint Bocskor István, a csíkszentmártoni Bocskor pékség vezetője. A zsűri tiszteletbeli tagja a kézdivásárhelyi Veres István Michelin-csillagos séf.

A fesztivál állandó programja lesz a Kovászna Megyei Művelődési Központ által működtetett, gyerekeknek szóló Kürtőskalácssütő Kismesterek Tanodája, ahol a kicsik a kalásztól a kalácsig járják be a kürtős útját, és mindenki megsütheti a saját kürtőskalácsát. Továbbá a kicsiket várja a Kincskereső verseny a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat szervezésében, lesz állatsimogató a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete jóvoltából, valamint tiroli akadálypálya az Erzsébet parkban a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat közreműködésével.

A 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján fellép pénteken a Trend Music együttes, szombaton a Perkő és Kincskeresők Néptáncegyüttes, a KáeR & Kapriccio, a 3 Sud Est. Vasárnap a rétyi Kováts András ifjúsági koncert-fúvószenekar szórakoztatja a közönséget, lesz román folklórműsor, gyerektánc-ház a Folker együttessel, Térerő-, valamint Magna Cum Laude-koncert.

A fesztivál végleges programja jövő héten elérhető lesz a www.kurtosfeszt.ro honlapon. 

(KMT-sajtóiroda)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük