Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Október 6. nemzeti gyásznap

Háromszék-szerte azokra a magyar honvédtisztekre emlékezünk, akiket az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban játszott szerepük miatt végeztek ki.

Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgy önkormányzata koszorúzással emlékezik meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseiről, az aradi vértanúkról. A megemlékezésre október 6-án 15.30-tól a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti téren, az aradi tizenhármak emlékére felállított kopjafáknál kerül sor. A megemlékezésen beszédet mond Vargha Fruzsina alpolgármester, ezt követően felszólal Balázs Antal nyugalmazott tanító, aki immár a huszonötödik kopjafát faragta és adományozta a városnak az aradi vértanúk, illetve a ‘48-as hősök emlékére. A Székely Mikó Kollégium diákjai minden évben részt vesznek a rendezvényen, a koszorúk elhelyezése és a himnuszok eléneklése után a megemlékezők levonulnak az Erzsébet parkba, a 1848–49-es honvéd emlékműhöz.

Kézdivásárhelyen a megemlékezés helyszíne a Nagy Mózes Elméleti Líceum udvara, csütörtökön 14 órától, közreműködnek: a Nagy Mózes Elméleti Líceum IX. osztályos diákjai és az iskola zenekara. Műsoron: 1848–49-es katonadalok, az Aradi tizenhárom balladája, valamint versek Ady Endre és Kerecseny János tollából. Az ünnepség koszorúzással ér véget az iskola egykori tanára, az aradi vértanúk gyóntatópapja, Sujánszky Euszták emlékplakettje előtt.

Kovásznán a belvárosi református templomkertben emlékeznek meg, október 6-án, csütörtökön délután hat órai kezdettel. Emlékbeszédet mond Benedek Zakariás RMDSZ-es képviselő. Áhítatot Balogh Zoltán református esperes és Mátyás Károly katolikus plébános mond. Közreműködik a református férfidalárda, a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad és a Havadtőy Sándor cserkészcsapat. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. október 6., 18:52
  ÉRTÉKELÉS: 3

  1849 Október 6.

  Aradon köd van
  a dermedt hajnali csendben
  fagyos a füveken a dér
  kínoszlopok bitófák állnak
  a Legvitézebb Tizenháromért

  Aradon köd van
  győzők agyában forr
  a borgőzös gyűlölet fél
  imák kerengnek sóhajok szállnak
  a Legvitézebb Tizenháromért

  Aradon köd van
  golyó süvít roppan a fa
  elárvul gyermek nő fivér
  kezdetet van a Nemzeti Gyásznak
  a Legvitézebb Tizenháromért

  Aradon köd van
  csonkig égett gyertyákra
  esőt szitál az őszi szél
  kisírja könnyét a világnak
  a Legvitézebb Tizenháromért…