Hirdetés
Hirdetés

Nőtt az igénylések száma

Nőtt az igénylések száma Kovászna megye

A médiában tavaly végigkövethető volt a vadak okozta károk – főként a medvék garázdálkodása –, és ennek tükrében megnőtt a károkat lejelentő, kártérítést igénylő háromszéki személyek száma – derült ki tegnap a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal szakembereivel folytatott beszélgetésünk során.

Megosztotta az olvasótábort a vadak, főképpen a medvék okozta károk eddig még nem látott mértékű mediatizálása: sokan veszélyben érezték magukat, a medvék mihamarabbi kilövését sürgették, mások azt kifogásolták, hogy a vadászok nem a problémákat okozó medvéket lövik ki, ezzel magyarázták azt, hogy a kilövések után is folytatódtak a garázdálkodások, és voltak, akik az erdőirtásokat hozták fel a macik védelmében.

Hirdetés
Hirdetés

A környezetvédelmi szakemberekkel folytatott tegnapi beszélgetésünk során érdekes tényekre derült fény. A statisztikák szerint a medvék tavaly évben összesen 230 alkalommal okoztak kárt, a legtöbbször juhok voltak az áldozataik, összesen 583 egyed pusztult el medvetámadás miatt.

Érdekes adat, hogy 2017-ben 240-re volt tehető a medvekárok száma, olyan körülmények között, hogy a korábbi évekkel ellentétben, tavaly megnőtt a kárlejelentések száma: míg azelőtt csupán a jelentősebb pusztításoknál igényeltek kártérítést, tavaly a kisebb értékű károkat is jelezték a gazdák. Magyarán két év távlatában csökkent, ám tavaly kissé nagyobb „rivaldafényt” kaptak a medvék okozta vadkárok. Összességében tavaly 583 juhot, 82 kecskét, 52 tehenet, 6 disznót, 4 lovat, 39 méhkaptárt, 96 tyúkot, 4 nyulat pusztítottak el a medvék, illetve kevéssel több mint 154 ezer lejes kárt okoztak mezőgazdasági területeken, gyümölcsöskertekben. Idén mindeddig 3 medvetámadást jegyeztek, mindhármat Csernátonban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások