Felhívás!

Titokzatos petíció Baróton

Titokzatos petíció Baróton Kovászna megye

Kedden tartotta februári soros ülését Barót helyi tanácsa. Az ülés napirendjén számos olyan téma szerepelt, amelyeknek megvitatása felkavarta a kedélyeket. Többek között az a petíció is, melyet jelenleg többen terjesztenek a városban, és melynek aláírói két családi ház építését szeretnék Baróton megakadályozni, mert azokba az oltszemi gyermekotthonból áttelepített gyermekeket költöztetnék.

Parázs vita kerekedett a Gaál Mózes Általános Iskolát és a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpontot kiszolgáló büfé létrehozásáról szóló versenytárgyalás újbóli megszervezése kapcsán is, de a tanácsosoknak az üléseken való részvételükért járó járulékpénz összegének a megállapítása, vagy a polgármesteri hivatalnál dolgozó alkalmazottak fizetésének megállapítása sem ment zökkenőmentesen.

A legtöbb kérdést viszont az az aláírásgyűjtés vetette fel, amely a két családi ház létesítése ellen irányul. Az egyik tanácsos arra volt kíváncsi, hogy vajon, akik aláíratják ezeket az íveket, egyáltalán tudják-e, hogy mit íratnak alá, mert tőle több személy is megkérdezte, miről is van szó, mert nem tudják, hogy mit írtak alá.

Egy mesterségesen felfújt ügyről van szó, szögezte le elöljáróban Lázár-Kiss Barna polgármester, ő is látta a Facebookon a petíció terjedését, aminek egyik furcsasága az, hogy azt sem lehet tudni, kik az indítványozói, csak annyit, hogy baróti szülők, tanügyi alkalmazottak és baróti lakosok állnak mögötte.

A polgármester szerint a helyzet érdekes, mert a petíciót megelőzte a megyei tanácsnak és a helyi tanácsnak is egy döntése, amikor is nemcsak az RMDSZ, de minden párt egyetértett a családi házak építésével, most viszont aláírásgyűjtés indult ellenük.

Lázár-Kiss Barna úgy vélte, hogy azok, akik aláírják a petíciót, tulajdonképpen a baróti munkahelyek létesítését ellenzik, hiszen, mint mondta, a két háznál tíz-tizenöt személy kapna munkát. Másrészt az aláírók a humanitáriusság elvével is szembemennek, lévén, hogy nehéz sorban levő gyerme­kek­kel szállnak szembe, ahelyett, hogy követnék Böjte Csaba atya útját, aki ma az egész magyarság példaképe lett.

– Minden gyermeknek esélyt kell adni, nekem ez az álláspontom, és csodálkozom azon, hogy pedagógusok is társultak ehhez a petícióhoz, holott ők különösképpen nem kellene válogassanak a gyermekek között – fogalmazott Barót polgármestere.

Lázár-Kiss kifejtette, Baróton már működik ilyen családi ház, de ott van a Laura Ház is, ahol fogyatékkal élőket foglalkoztatnak, vagy ott van a Megyei Gyermekjóléti Igazgatóság Központja is, ahol szintén nehéz sorsú családokból származó gyermekek nevelésével foglalkoznak, így a két családi házzal semmi újat nem hoznának Barótra, csak kiegészítenék a már meglévő ilyenszerű intézmények hálózatát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. február 22., 20:45
    ÉRTÉKELÉS: 11

    A baroti diakokert semmit sem tesz a tanacs. Elveszi a termeit s lebujokban tanul aki itt marad. problemas gyermekekkel osszezarva megalazasoknak kiteve, felelemben tanulva. Elviszik a gyermekeket a szulok nem a Mikoba hanem Bardocra ahol kincskent bannak vele. Mi az oka ennek kedves vezetoseg? Erdekli ez Onoket? A Baroti vezetoseg a baroti gyermekek ellen. Ez az igazsag. S a szulo nem hulye hogy ne tudja mit ir ala.