Felhívás!

Nem maradt el a magyarellenesség

Nem maradt el a magyarellenesség Kovászna megye

December 1-jén fellélegezve állapítottam meg, hogy az immár hagyományossá vált magyargyalázás nélkül zajlott le Sepsiszentgyörgyön a román nemzeti ünnep. Az utóbbi években ugyanis özönlöttek hozzánk a sértegetés, valamint provokálás szándékával érkező újfasiszták.

Itt pedig hordává verődve, gyűlölettől habzó szájjal szidalmaztak minket, a közeli nagyvárosból idevezényelt csendőrök védelme alatt vonulván Vitéz Mihály lovas szobra felé. Mindezt látván és tapasztalván felháborodással telített szomorúság szokott rajtam elhatalmasodni, hiszen az ilyesfajta magatartás még Romániában is rossz emlékké kellett volna már váljon. És hogy ez nem így van, azért elsősorban a gyűlöletet szító titkosszolgálatok, valamint az őket mozgató mindenkori hatalom hibáztatható. 

Örömmel nyugtáztam tehát, hogy keserves tapasztalataink ellenére mégis csak történt némi derűlátásra okot adó előrelépés a bukaresti hatalom és erdélyi magyarság viszonyában. Éppen ezért este hidegzuhanyként ért annak a híre, hogy hangoskodó csoport hatolt be a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu színház előcsarnokába. Annál is inkább, hogy ezúttal egy jobb sorsra érdemes kulturális intézmény vált a provokáció színterévé. Amint az utólag kiderült, a brassói Nemzet útja (Calea neamului) egyesület, Székelyudvarhelyről hazafelé tartó tagjai követték el ezt a kultúra elleni merényletet. Szószólójuk, Mihai Tîrnoveanu elmondása szerint azért, mert számukra elfogadhatatlan, hogy a román nemzeti ünnep estéjén a román színházban egy magyar szerző (Székely Csaba) drámáját játsszák, aminek a plakátján ráadásul a magyar zászló színei láthatók. Szégyelljétek magatokat! – skandálták a román népviseletbe öltözött és zászlókkal felfegyverkezett botránykeltők, akik csak a helyszínre kihívott csendőrök megjelenése után távoztak az épületből.

Nem csak elszomorító, hanem egyben tragikus is, hogy a 21. század hajnalán Európában ez megtörtént és megtörténhetett, hatására pedig feltevődik a kérdés, hogy ezek után mi következik? Talán könyvégetés? Reménykeltő viszont, hogy a román értelmiség színe-java ezektől a szélsőséges megnyilvánulásoktól kezd elhatárolódni. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. december 3., 15:30
  ÉRTÉKELÉS: 25

  Ez olvassatok magyarok! A nemet ZDF teve(ez nem akarmilyen tv,hanem egy allami tv csatorna)hiradojaban es internetes portaljan ez a hir jelent meg november30 es december 1-en nemetul, idezem:”Rumenien feiert den 100 Jahrenstag des Anschlusses der vormals ungarischen Provinz Siebenburgen”.Most nagyjabol leforditom,hogy mit jelent de ne rohogjetek mert a nemetet nem tudom olyan jol mint az angolt.Kb. annyit jelent,hogy “Romania 100 eves evfordulojat unnepelte a Magyar Tartomany (itt megjegyzem,Erdelyrol van szo!) orszagahoz (tehat Romaniahoz) valo CSATOLASANAK.”(ha veletlenul valamit nem jol forditottam le akkor javitsatok ki,ezert nincs harag!) Ezt az utolso szot azert vettem ki nagybetuvel,mert a ZDF nem egyesulesrol beszel,hanem elcsatolasrol (Anschlusses!).Tehat egy hivatalos nemet ado nyiltan elismerte,hogy Erdely-t a Nagy Magyarorszag testebol szakitottak ki es csatoltak Romaniahoz! Mivel nemetul nem tudom,hogy mondjak,hogy Isten aldjon ZDF,igy angolul kivanom nektek,hogy God bless you ZDF!!!

 • User
  Dátum: 2018. december 3., 16:13
  ÉRTÉKELÉS: 0

  ITT latszik menyire kulturatlan nepseg kik buzditanak ok meg egy evbe se volt az hogy az unnepseguket le tudjak csendbe bonyolitani hat hova jutunk a xxi .szazadban kik keltik a gyulolkodest!!!!!szegyeljek meg mar magukat a ,,BUZDITOJUKKAL “egyut!!!!aki egyebet nem tud csak a sz..t kavarja hogy legyen eleg budos a szaga!!!