Hirdetés
Hirdetés

Nagyobb összeg érkezett

Nagyobb összeg érkezett Kovászna megye

Egészségügyi és életmentő beavatkozásokhoz szükséges beruházásokról, fontos pályázatokról döntött múlt csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa, amely a helyi önkormányzat meghívására Kökösben ült össze.

Hirdetés
Hirdetés

„A tervezettnél nagyobb összeg érkezett be Kovászna megyének a bányahasználati díjból: év elején egymillió lejjel számoltunk, év végére viszont lett 715 ezer lej többletbevételünk. Ez az összeg a biztosítéka annak, hogy egyetlen intézményünkben sem lesz fennakadás, zökkenőmentesen tudjuk zárni az évet. Emellett költségvetés kiigazításra került sor, több mint 1,9 millió lejt kapott a megye a kormánytól a gyerekvédelem és szociális ellátási rendszer fenntartására, valamint 1,25 millió lejjel növeltük a megyei sürgősségi kórház költségvetését, az összeg az egészségügyi biztosítópénztárral kötött szerződésekből származik” – mondta el Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a költségvetés kiigazítás kapcsán.

Két új uniós pályázatot készít elő a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház, a dokumentációhoz szükség volt a megyei önkormányzat jóváhagyására. Mindkét pályázatot az Országos Helyreállítási Alapból finanszírozzák.

„Járóbeteg-rendelőnkben 26 szakágazatban 83 orvos évente mintegy 100 ezer konzultációt végez. A pályázattal szeretnénk a minőséget növelni, bővíteni a szolgáltatásokat, a felszereltséget – részletezte András Nagy Róbert, a kórház menedzsere. A pályázat értéke 12.734.078 lej.
A megyei kórházban egy százalék alatt van a nozokomiális, egészségügyi ellátás következtében kialakult fertőzések aránya, a második pályázat a fertőzés megelőzésére, védekezésre és kezelésre vonatkozik, tájékoztatott a kórház menedzsere.

„Ebben a kérdésben teljes transzparenciát követeltünk meg, mert másképpen nem lehet kezelni, az utóbbi években sikerült csökkenést elérni, most még tovább szeretnénk tökéletesíteni rendszerünket. Laborgépeket, a fertőzések azonosítására alkalmas eszközöket vásárolnánk, fertőtlenítő- és tisztítóberendezéseket, ugyanakkor minden kezelőben, előkészítőben, a járóbeteg-rendelőkben levegőfertőtlenítő berendezéseket tervezünk beszerelni” – sorolta a menedzser. A pályázat összértéke 8.197.432 lej.

A megyei önkormányzat elfogadta a Sepsiszentgyörgy és Árkos közötti bicikliút tervezési tárgykörét és fogalmi jegyzékét is. A Sepsiszentgyörgy és Árkos-liget közötti, 2,2 kilométeres szakaszon a megyei út védősávjában szeretnének kétsávos bicikliutat kiépíteni.

Kovászna Megye Tanácsa idén is 50 ezer lejjel támogatja Románia nemzeti ünnepének megszervezését. A most elfogadott határozatnak megfelelően 40 ezer lejt a Mihai Viteazul Alapítvány, 10 ezer lejt a szitabodzai Nicolae Russu Elemi Iskola Pro Comunitate szülői és tanári egyesülete kap december elsejei rendezvények megszervezésére.

Silviu Tăraș, Kökös polgármestere házigazdaként köszöntötte a megyei tanácsosokat, röviden bemutatta eredményeiket, fejlesztési elképzeléseiket, megköszönve a megyei önkormányzat következetes támogatását. A tanácsülést követően együtt megtekintették a Kovászna Megye Tanácsának támogatásával megújult iskolát, amelynek átadása adta a kihelyezett ülés apropóját. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük