Hirdetés
Hirdetés

Nagy a kereslet a szociális lakásokra

Nagy a kereslet a szociális lakásokra Kovászna megye

Főleg szociális ügyek szerepeltek Sepsiszentgyörgyi Helyi Tanácsának csütörtöki – idei első – ülésén. A testület tagjai többek között arról döntöttek, kik maradhatnak a szociális lakásokban, illetve kiknek utalnak ki újabbakat, hol dolgozhatják le a szociális segély kedvezményezettjei a kötelező közmunkát a társadalom hasznára. Ugyanakkor a megyeszékhely költségvetését is elfogadták.

Az önkormányzat idénre tervezett bevétele 261.295.930 lej. Ebből működtetésre 129.289. 360 lejt, fejlesztésre pedig 132.006.570 lejt szánnak.

Egyik másik tanácshatározat arról rendelkezik, hogy a Szociális Támogatási Igazgatósághoz tartozó Oltmező utcai tömbházakban a szociális lakások jelenlegi 103 bérlője közül 96 személynek meghosszabbítják a szerződését, annak a hét személynek pedig, aki ezt hiányos iratcsomóval igényelte, nem. Öt személy vagy család a számlák befizetésével van hátralékban, őket bírósági végzés alapján kilakoltatják a közeljövőben.

Tanácshatározattal hagyták jóvá azt is, hogy pontozás alapján kinek van elsőbbsége a most szociális lakást igénylők közül: a 30 kérelmezőből 16-nak hagyták jóvá a kérését, és főleg olyanokat utasítottak el, akik hiányos iratokkal jelentkeztek, vagy kiderült róluk, hogy – akár évekkel korábban – már túladtak lakáscélú ingatlanokon.

Ugyanakkor év elején kötelező módon akciótervet kell bemutatni a városvezetésnek arról, hol és miféleképpen közmunkáznak a szociális segélyre jogosultak, illetve a családok munkaképes felnőtt tagjai. Ebben nincs változás a korábbiakhoz képest, az érintettek havi 9 órában zöldövezeteken füvet nyírnak, összeszedik a hulladékot a város szegénynegyedében (az Őrkőn), illetve az ipari övezetben, a játszótereken, a szociális lakások környékét tartják tisztán, esetleg havat takarítanak, járdákat sepernek, mindezt a köztisztasági vállalat kötelékében és felügyeletével. Egy egyedülálló személy jelenleg 149 lejes segélyre jogosult, Szentgyörgyön átlag 100 családot tartanak nyilván.

Az már egyáltalán nem meglepő, hogy az önkormányzat fenntartásában működő idősotthonban is emelkednek a befizetendő tarifák, így a teljes függőségben levő idősek havi ellátása 3488, a részben függők 3344 lejbe kerül, míg az öregek átmeneti befogadása (a respiro szolgáltatás keretében) napi 110 lejbe kerül, a nappali foglalkoztatásért pedig 30 lejt kell fizetni.

Ide kapcsolódó hír, hogy tömbház-szigetelési programra jelenleg zajlik a közbeszerzés a leendő kivitelezők kiválasztására. A nyertesekkel való szerződéskötések után – várhatóan tavasz közepéig – négy utcában (Kriza János, Szabadság, Gödri Ferenc, Gróf Mikó Imre) már elkezdődnek a hőszigetelési munkálatok.

„A polgármesteri hivatal 2022 szeptemberében felszólította a szolgáltatókat, hogy az érvényben lévő 161/2008-as tanácshatározat értelmében távolítsák el a régi vezetékeket és az antennákat az említett helyszínekről. Mivel nem érkezett visszajelzés, ezek hulladéknak minősülnek, amelyekre a szolgáltatók nem tartanak igényt. A hőszigetelési munkálatok elkezdése előtt az önkormányzat eltávolítja a régi internet- és kábeltévé-huzalokat a tömbházak homlokzatáról és a környező villanyoszlopokról, ezek nem kerülhetnek vissza a munkálatok befejezése után sem. Amennyiben egy szolgáltató a későbbiekben bármilyen huzalt vagy adóvevőt szeretne beszerelni a tömbházba, előbb tervet kell készítenie arról és engedélyeztetnie kell az önkormányzat Városrendezési Igazgatóságán. Az intézkedésekkel semmiképp nem veszélyeztethetik a hőszigetelési tervbe foglalt előírásokat, a kivitelezést vagy a munkálatok ütemtervét. Az engedélyben feltüntetett megoldási javaslatokat az érintett lakóbizottságnak is el kell fogadnia” – áll a városháza közleményében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük