Felhívás!

Meghaladta a négy ezreléket a fertőzöttségi ráta Kovásznán

Meghaladta a négy ezreléket a fertőzöttségi ráta Kovásznán Kovászna megye

4,55 ezrelékre emelkedett az utolsó 14 napra számított koronavírus-fertőzöttségi ráta Kovásznán. A megyei vészhelyzeti bizottság határozatának értelmében csütörtöktől a fürdővárosban is életbe lépnek a kormány által elfogadott, új korlátozó intézkedések.

Korábban hasonló határozatot adtak ki Kommandó, Dobolló, Sepsibükszád és Sepsiszentgyörgy esetében is.

Azokon a településeken, amelyeken a 14 nap során jegyzett új koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve meghaladja a 4-et, pénteken, szombaton és vasárnap a kijárási tilalom 20 órától lép érvénybe, az üzletek pedig 18 óráig tarthatnak nyitva. A szigorításon akkor enyhítenek, ha a fertőzöttségi ráta 3,5 ezrelék alá csökken. Kovászna mellett, ebben a helyzetben van Sepsibükszád (7,03 ezrelék), Sepsiszentgyörgy (5,3 ezrelék) és Dobolló (2,64 ezrelék) is. Közel van a négy ezrelékhez Sepsikőröspatak (3,96 ezrelék) is.

Ezeken a településeken fel kell függeszteni a fitnesztermek tevékenységét is. Az edzőtermek akkor nyithatnak ki ismét, amikor az incidencia 3,5 ezrelék alá esik. Az intézkedés kizárólag a fitnesztermekre érvényes, a hivatásos sportolók által használt sporttermekre nem.

Amennyiben egy településen 7,5 ezrelék fölé nő a fertőzöttségi arány, hétköznapokon is 20 órától érvényes a lakhelyelhagyási tilalom és az üzletek korai zárása. Ez esetben akkor enyhítenek a korlátozáson, ha 7 ezrelék alá csökken a ráta. Ilyen helyzetben a megyében egyedül Kommandó van, 12,54 ezrelékes fertőzöttségi rátával.

Kivételes esetekben – például munkaügyi vagy egészségügyi okokból, a településen való átutazás esetén, haláleset bekövetkeztekor – a kijárási tilalom időszakában is el lehet hagyni a lakhelyet, ezt azonban a hatóságok kérésére meg kell indokolni egy előzőleg megírt nyilatkozattal.

Árkoson, Bodokon, Dobollón, Zágonban, Nagyajtán, Illyefalván, Bodzafordulón, Bardócon, Uzonban, Barátoson, Baróton, Zabolán, Maksán és Gidófalván a fertőzöttségi mutató 1,5 és 3 ezrelék közötti, a megye nyolc településén egyetlen pozitív esetet sem jelentettek az elmúlt 14 nap során.

(Hírmondó/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások