Hirdetés
Hirdetés

Március 15-e Háromszéken

Március 15-e Háromszéken Kovászna megye

A járványügyi megszorítások után Háromszék ünnepi megemlékezéssel adózik az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletének. Ünnepel Sepsiszék, Orbaiszék és Felsőháromszék magyar szívű népe, mint ahogy Erdővidék is fejet hajt a hősök emléke előtt. Ünnepi rendezvénysorozattal emlékezik a megyeszékhely, a kétnapos programsorozat keretében lesz majd népzene és néptánc, ünnepi hangverseny, szónokverseny, forradalmi kisvonat és természetesen koszorúzások is.

Hirdetés
Hirdetés

Néptánccal fűszerezett Üsztürü-koncert

A megemlékezés első momentumaként egy néptánccal fűszerezett koncertre kerül sor az Üsztürü Zenekar előadásában hétfőn, március 14-én 19 órai kezdettel a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. Az Üsztürü zenekar eredeti magyar népzenét játszik, amit a magyar cigány és paraszt zenészektől tanult számtalan gyűjtőútja alkalmával. Az együttest 1992-ben fiatal kolozsvári magyar egyetemisták alapították, azóta is a magyar népzene szeretete tartja össze őket. Muzsikájuk minden korosztály számára rendkívüli élményt nyújt. A sepsiszentgyörgyi előadáson vendégeik lesznek: Nyitrai Marianna (ének) és Rácz László (cimbalom). Emellett a Kincskeresők Néptáncegyüttes, valamint Tőkés Edit és Tőkés Csaba-Zsolt táncművészete egészíti ki az előadást.

Ünnepi hangverseny

Nem marad el a már hagyománnyá vált hangverseny sem, melyre március 15-én, kedden 19 órától kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében. A Georgius és a Csíki Kamarazenekarok ünnepi témát megidéző repertoárjában szerepelnek többek között Erkel, Kacsóh, Bartók, Kodály és Puccini művei is.

Forradalmi kisvonat

Az idei év újdonságaként Forradalmi Kisvonat névvel tematikus járatot indítanak Sepsiszentgyörgyön kicsik és nagyok számára egyaránt. Március 14-én és 15-én (hétfőn és kedden) 9, 11, 13 és 17 órától indul a körút, melynek során olyan történelmi jelentőségű helyszínekre látogathatnak el az érdeklődők, amelyek szorosan kötődnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc háromszéki történéseihez. A vonatozást megelőzően a résztvevők az Erzsébet parkban találkoznak az „oroszlánoknál”, majd ellátogatnak a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termébe. Ezt követően a könyvtár épülete előtti megállóban felszállnak a kisvonatra, és elindulnak a különböző emlékműveket, emléktáblákat érintő utazásra, Demeter Lajos nyugdíjas könyvtáros, helytörténet-kutató idegenvezetésével. A körút a könyvtárnál zárul, az aradi vértanúk kopjafáinál. A délelőtti járatokra iskolás és óvodás csoportok jelentkezését várják a következő telefonszámon: 0729.062.856. A különjárat a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Vadon Egyesület és a Kónya Ádám Művelődési Ház együttműködésében jött létre.

Koszorúzások

Az eddigi évekhez hasonlóan nem maradnak el a már hagyományossá vált koszorúzások sem a sepsiszentgyörgyi, kilyéni és szotyori emlékműveknél március 15-én 10 és 16 óra között.

„Hazám az otthonom!” – ünnep Kézdivásárhelyen

Az egyhetes programsorozat a Zúg Március szónokversennyel (március 7.) és az általános iskolások számára kiírt szavalóversennyel indult március 9-én. A magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett eseménysorozat keretében, immár hagyományosan, az Incze László Céhtörténeti Múzeum megnyitja 33. ünnepi tárlatát.

Március 14-én és 15-én a Nyerges-tetőn, valamint Kézdivásárhely közterein emlékeznek a városi oktatási intézmények. A Nyerges-tetőn ünnepi műsort adnak elő és koszorúznak a Bod Péter Tanítóképző és az Apor Péter Szakközépiskola diákjai.

Március 15-én, 9 órakor ünnepi istentiszteletet tartanak a református templomban, műsorral készülnek a Református Kollégium diákjai. A Gábor Áron téren tartandó megemlékezés 11 órakor kezdődik az iskolák felvonulásával, majd hagyományőrző huszárok, csapatok és a környező falvak képviselőinek bemutatkozása következik. Az ünnepi műsor a déli harangszó után veszi kezdetét, itt közreműködik a KRK Band, a Tanulók Klubja fúvószenekara, valamint a már említett szónok- és szavalóverseny győztese. Az ünneplőket Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere köszönti, ünnepi beszédet mond Cseke Attila fejlesztési miniszter és Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő; Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője tolmácsolja.

A programsorozat alkalomhoz illő előadással zárul, amelyet 18 órától tartanak a Vigadó Művelődési Házban, rendezője Lung László Zsolt.

Tervezett ünnepségek Erdővidéken

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 174. évfordulóján a hagyományok szerint Erdővidéken a bodvaji kohónál és a véczeri emlékműnél lesznek nagyobb szabású megemlékezések, melyeket helyi programok egészítenek ki, ugyanakkor Baróton is az elmúlt évekbeli szokás szerint emlékeznek.

Március 14-én, hétfőn 14 órától kezdődik a megemlékezés a bodvaji kohónál. Köszöntőt mond Mihály Réka tanítónő, a nagybaconi Benedek Elek Művelődési Egyesület elnöke. Ezt közös éneklés követi a nagybaconi fúvószenekar kíséretével (Gábor Áron rézágyúja), majd ünnepi beszédet mond Vincze Lóránt EP-képviselő, Vörösmarty Mihály Szózat című költeményét előadják Biró Tímea, Molnos Adrienn-Katalin és Barabás Gellért, a nagyajtai Kriza János Általános Iskola VIII. osztályos diákjai, Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője tolmácsolja.

Ugyanaznap 17.30-tól Barót központjában Kossuth emléktábláját és a római katolikus templomtorony falán található emléktáblát koszorúzzák meg, aztán 17.45-től a tejgyár melletti Beke emléktáblánál lesz koszorúzás, 18 órától pedig a Zathureczky temetőben emlékeznek. 19 órától kiállítás nyílik a baróti művelődési háznál Kodály életéről és munkásságáról.

Március 15-én, kedden rendhagyó módon Köpecen lesz istentisztelet 11 órától, melyet koszorúzás követ a templom oldalán elhelyezett emléktáblánál, valamint a faluközpontban levő 48-as emlékműnél. Baróton 13 órától Baikó Lajos honvédtisztre emlékeznek a volt postaépület előtt, 13.30-tól kezdődik a zászlós felvonulás a véczeri emlékműhöz. Itt 14 órától emlékeznek az 1848-as eseményekre. Este 7 órakor a baróti művelődési ház nagytermében a Transylmania zenekar koncertezik.

A kovásznai ünnepségről lapunk csütörtöki számában olvashattak, az esetleges műsorváltoztatásokról hétfői számunkban tájékoztatunk.

A véczeri műsor

14 órától a Kormorán együttes Harangok dala című számát előadja Sebestyén Fruzsina, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum IX. osztályos köpeci tanulója. Ünnepi beszédet mond Soós Kázmér történelemtanár, Vörösmarty Mihály Szózat című költeményét előadja Iszlai Sára, a baróti Gaál Mózes Általános Iskola VIII. osztályos bodosi tanulója. Újabb beszédet mond Gál Károly, Kovászna megye parlamenti képviselője, majd énekek következnek: Szabadnak születtél (Bródy János), Magyar vagyok (Kiss Kata zenekar) – a baróti Gaál Mózes Általános Iskola Gyöngyharmat kórusa előadásában. Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője tolmácsolja. Petőfi Sándor Nemzeti dal című költeményét előadja Oni Adorján, az Ürmösi Általános Iskola VIII. osztályos tanulója.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük