Felhívás!

Későn jött, de jóleső pénzek

Későn jött, de jóleső pénzek Kovászna megye

Rábólintott legutóbbi ülésén a költségvetés-kiegészítésről, illetve a költségvetés elosztásáról szóló határozatokra a fürdővárosi tanács, a rendelkezésre álló összegeket napi működésre, karbantartásra, tanintézmények finanszírozására, infrastrukturális fejlesztésre fordítják.

Az ügyvivő kormány 726 ezer lejt utalt ki a fürdővárosnak személyi jövedelemadóból, illetve ÁFA-visszaosztásból származó összegekből költségvetés-kiegészítés, kiegyensúlyozás címen.

Az ülésen Gyerő József kovásznai polgármester megjegyezte: figyelembe véve, hogy a Kovászna megyei önkormányzatok közül idén csak a fürdőváros nem kapott ilyen forrásból származó összeget, részben igazságtételnek is tekinthető a kiegészítés, amelynek hiánya nagy gondot okozott az önkormányzatnál a pénzek elosztásában.

A testület döntésének értelmében a pénzt a beteggondozók bérének fedezésére, működési költségekre, utak karbantartására, a közvilágítás fejlesztésére fordítják.

Ebből a friss bevételből belekezdtek egy nagyobb munkálatba is, karbantartás címszó alatt új aszfaltszőnyeget terítenek az Egyesülés-tömbházsor háta mögött levő parkolóban (a Bene mofetta-Bardócz mofetta-Valión panzió szakaszon).

Az elöljáró elmondta, az aszfaltozással számos lakó kérésének tesznek eleget, ugyanis nemcsak járhatóvá teszik az adott szakaszt, hanem parkolófelületet is létrehoznak rajta, amelyet majd lakótelepi parkolóként licitre bocsáthatnak. A munkálat összértéke 240 ezer lej, és idén decemberig be is fejezik azt.

A polgármester hozzátette: bizonyára több emberben felmerül a kérdés, hogy miért novemberben aszfaltoznak, hiszen a józan paraszti ész azt diktálja, hogy nem ilyenkor kell ezt cselekedni, mögöttünk van egy egész, hosszú év kedvező időjárással. Ezzel a városvezetés is tisztában van.

– Tudjuk, hogy az egészséges logika azt diktálja, hogy nem év végén aszfaltoznak, de a pénzelosztási logika ezt felülírja, és a kormánytól kapott pénzt decemberig el kell költeni – mondta Gyerő.

Ugyancsak a költségvetés-kiegészítésből fordítanak 30 ezer lejt a kovásznai önkéntes tűzoltók munkaruhájának fejlesztésére: 9 védőruhát és hozzájuk tartozó kiegészítőket vásárol az önkormányzat, mivel szükségesnek látták, hogy ezáltal biztonságosabb munkakörülményeket teremtsenek az életüket kockáztató helyi lánglovagoknak.

A későn, de még jókor érkező kormánypénzből még két darab, két férőhelyes kegyeleti hűtőberendezést is vásárolnak a vajnafalvi és csomakőrösi ravatalozóházakba, amilyenekhez hasonlót már idén beüzemeltek a városi ravatalozóban is.

Ugyanezen összegből a tanintézmények finanszírozásaként 50 ezer lejt juttatnak a Kőrösi Csoma Sándor Líceumnak, és 25-25 ezer lejt az óvodának, illetve az Avram Iancu Gimnáziumnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.