Felhívás!

A kulisszák előtt és mögött sötétség van

A kulisszák előtt és mögött sötétség van Románia

A jelenlegi állás szerint az államelnök-jelöltek programjai – nyilván a Kelemen Hunor kivételével – nyomokban sem tartalmaznak semmi jót a magyarságnak. Tényleg nem fontos senkinek a magyarság problémáit megoldani, egyáltalán létezőnek tekinteni minket, csak akkor, ha ellenséget, bűnbakot kell találni? Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivőt faggattuk.

– Milyen következtetéseket lehet levonni az eddigi államelnök-választásokból, miért fontos egy magyar érdeket képviselő jelölt?

– Azok a román államfőjelöltek, akiket eddig megszavaztunk, mind elárultak. Băsescut kétszer mentették meg a magyarok, evett a kürtőskalácsunkból, ivott a pálinkánkból, március 15-én mégis Budapestre küldött ünnepelni, és meggátolta, hogy ez a nap nemzeti ünnep legyen. Iohannis, akit a magyarok 85 %-a szavazott meg, egyszer sem ért rá a magyarokhoz szólni e napon, Dan Barna szerint pedig túl kell lépni az etnikai kérdésen. De nem, nem kell túllépni, meg kell oldani a MOGYE, az Úzvölgyi temető, a községháza-feliratok, a nyelvi jogok és szimbólumhasználat ügyét. Ezek viszont csak nekünk fontosak.

Hogyan kommentálja olvasóink leggyakoribb kritikáját, mely szerint Önök bárkivel lepaktálnak a hatalomért?

6,5%–unk van a parlamentben, ahhoz, hogy bármit el tudjunk érni, nyilvánvalóan szövetségesekre van szükségünk. Nézzük csak meg Bethlen Gábor kikkel szövetkezett, hogy elérje azt, amit akart. Nem változott semmi az elmúlt 400 esztendőben, most is szövetségesekre van szükségünk. Nem szerelemből tárgyalunk a román pártokkal, de így érhetjük el a céljainkat. Legutóbb a marosvásárhelyi iskola ügyét például így sikerült megoldani. Úgy gondoljuk, a szavazók nem azért szavaznak meg minket minden választáskor, hogy a sarokban duzzogjunk és időnként nagyot mondjunk, hanem azért, hogy a számunkra fontos célokat megvalósítsuk. Ezt mi pragmatizmusnak nevezzük.

Mennyire fontos Önöknek Beke István és Szőcs Zoltán ügyét képviselni, kihozni őket a börtönből?

– Bekéék ügyében nem a megfelelő döntés született, tudjuk, de kegyelmet gyakorolni az államelnök hatásköre. Részünkről Kulcsár–Terza József képviselő foglalkozik az üggyel, remélem előbb vagy utóbb sikerül ezt is megfordítani, de szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy az igazságtalanul vádolt Antal Árpád és Markó Attila esetében is évekre volt szükség, hogy be tudják bizonyítani igazukat.

– Tudjuk, hogy Iohannis elnök telefonon megköszönte Kelemen Hunornak, hogy azt nyilatkozta, a magyarság nem támogatja őt, talán mert attól félt, román nemzetiségű szavazók pártolnak el tőle emiatt. A jelenlegi elnöktől tényleg semmit nem várhatunk el?

– Nem. Egy olyan embertől, aki megváltoztatta a nevében a J-t I-re, hogy bizonyítsa, milyen jó román, aki a közigazgatási kódex megszavazásakor vissza akart venni már megszerzett jogainkból, attól sem négyszemközt, sem másképp nem várhatunk semmi jót.

– Kit támogatnak a második fordulóban?

– Arra még nincs stratégia, ki fogjuk találni. Nagyon remélem, hogy a második fordulóban is a magyar jelöltre szavazhatunk.

– Van erre matematikai esély?

– Hogyne lenne. Az előbb hívott fel Doljból egy úriember, aki azt értékelte, hogy a mi jelöltünk világosan kimondta, mik a tanügy problémái – pedagógus lehetett az illető – és elmondta, ő és kollégái Kelemen Hunorra fognak szavazni. Iohannis is elmondta, mit kellene csinálni, mégsem tett semmit az elmúlt öt évben. Matematikai esély tehát van, ha kellőképpen erőteljes jelenléttel támogatja jelöltünket a magyar választói közösség.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 4., 8:37
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Emlekeztek meg arra a kommentemre, amikor Johannisrol megirtam, hogy hogyan biztositotta be a kovetkezo mandatumat Amerikaban. Ugy, hogy odaigerte Romania koolaj es gazkeszleteit, ami a Fekete -tengeren talalhato. A hirt akkortajt az orosz Sputnik Romania kozolte es akkor azt irta, hogy Johannis az amerikai Exon Mobile-nek ajandekozta Romania koolaj es gazkeszleteit. De amit nem kozolt az orosz Sputnik, az nem egyeb mint amit egy amerikai, a demokrata ellenzek altal keszitett dokumentumfilmben lattam. A film cime Active Measures, es nagyjabol arrol szol, hogy Donalt Trump hogyan jutott hatalomra, az orosz titkosszolgalatok altal. De en most nem errol szeretnek beszelni, hanem arrol, ami a film vege fele megutotte a fulem botjat. Ugyanis itt arrol volt szo, hogy az orosz Rosneft ,1993 -ban alakult allami olajtarsasag, hogyan tett kezet az ugyancsak orosz Alfa Bank-on (ne tevesszetek ossze a gorog Alpha bankkal) keresztul ,melyet Mihail Fridman 1990-ben alapitott, az amerikai Exon Mobile-re. (John D.Rockefeller Standard Oil cegenek leszarmazottja). Ha ez igaz amit ez a film bemutat, akkor hires “papa lapte” elnokunk egyenesen az oroszoknak ajandekozta el Romania gaz es koolajrezervaciojat, csak nem orosz, hanem amerikai zaszlo alatt.

 • User
  Dátum: 2019. november 4., 12:29
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Bethlen Gabor nem a legjobb pelda!! O , ugyan szovetkezett DE elerte amit akart , ti pedig NEM! Sokszor pedig nem voltatok valasztoitok akarataval egy hullamhosszon. Kelemen pedig a tanugyon kivul , milyen programmal rendelkezik ? Az is fontos de emellett meg n fontos dolog is lenne…

 • User
  Dátum: 2019. november 4., 15:49
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Minden az ezidáig “lusta” magyar szavazókon múlik. Ha rászánnak bő félórát (négy-ötévente, a 6,5 %-ból akár 9-10 is lehetne. És mindjárt más lenne a magyar frakció súlya!

  • User
   Dátum: 2019. november 4., 21:41
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Egyszer valamit kellett volna csinalni a magyarsagert es akkor nem lenne lusta a szavazo es menne szavazni, de amig csak szemelyes erdek van addig nincs szavazat.

 • User
  Dátum: 2019. november 4., 20:40
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Nevetséges az udmr! Tanterv, iskola,9től járj suliba, tanulj 2 idegen nyelvet, DE MIÉRT😂🤣😥ÖÖÖ Mit tettek 30 év alatt?! Nem sokat! Falun sárga iskolabusz, bezárt iskolák, összevont 0-4. osztályok, liciben max 180 lejes szakpénz, de a bérlet árából 20-30% ot adtok vissza, így a szakpénz a szülő kénytelen pótolni!!! Érettséginél kicsi meg emeltszintű érettségit kértünk, az összes ingyenélő tanfelügyelőt elcsapni, esélyegyenlőséget továbbtanulásban, munkahelyeket, európai szintű fizetést, mert ugyanannyi munkáért mint itthon 3X többet adnak ugyanannak a személynek, hivatalosan!!!Iohanis eladta az aranyat, olajat, erdőket, de csak azt amit Cherestoiuék nem vágtak ki! 😁 Lassan meg sem merünk szólalni magyarul Erdélyben, vezéreink lapítanak és számolják a pénzt minden magyar buksija után amit az ellenségtől kapnak azért, h minket “rezervátumban” tartsanak jógok nélkül mélyszegénységben! Erdélyre és a magyar ember bajával törődjetek, mert lassan tényleg több szavazatot kaptok Doljból mint Hr, Cv,Ms megyékből! A 60-80 as korosztály aki most rátok szavaz az veletek 1idős volt az aranykorszak után és utálta a Markó diktaturát mégis a szenilitás jegyében azt tartják rossz a rosszal, de rosszabb nélküle?! Nem tom, de ha így folytatjátok a pnl mellett meglincsel a fiatalabb generáció!!!