Felhívás!

Inkább temetünk

Inkább temetünk Kovászna megye

Év eleje lévén, ilyenkor szokásos számba venni dolgainkat, azt is, hogy hányan jöttünk világra, vagy hányan távoztunk jobb helyre az elmúlt esztendőben.
A lakossági statisztikák azért is fontosak, mert némileg az elkövetkező évtizedek képét is előrevetítik, jelen esetben azt, hogy lesz-e egyáltalán még székely-magyar a környékünkön húsz-harminc év múlva, érdemes-e nekünk manapság a hatalommal párbajra menni a jövőért. Az erdővidéki egyházközségektől kapott adatok mindenesetre elgondolkodtatóak.
Az reformátusok száma tavaly például 113-mal csökkent (százzal több temetés volt, mint keresztelő), de az unitáriusoknál sem sokkal reménykeltőbb a helyzet. 2016-ban a hat erdővidéki unitárius egyházközségben összesen csupán 36 alkalommal kereszteltek, ám temetéshez 90 alkalommal kellett összegyűlni. A római katolikus egyháznál valamivel jobbak a kilátások. A baróti egyházközségben 32 keresztelő volt, a miklósváriban 12, elhalálozás a kettőben összesen 34. Az erdővidéki baptistáknál 5 elhalálozást jegyeztek, születést egyet sem. Apácán az evangélikusok (vagy­is a falu magyarsága) 6 keresztelőt tartottak, ugyanakkor 24 társukat kísérték ki a temetőbe.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.