Felhívás!

Nem kell sorba állni!

Nem kell sorba állni! Kovászna megye

A napokban szerkesztőségünkben érdeklődött egy aggódó olvasó, aki a médiából arról értesült, hogy a fizetése után idéntől neki kell befizetnie az adót, ám sehol nem talált arra vonatkozó információt, hogy mikor, hol, milyen formában kellene megtennie ezt. Bár erről már sokszor írtunk, újfent megerősítést kértünk.
Ördög Lajos, a megyei munkafelügyelőség vezetője ismételten nyugalomra inti az aggódókat.
– Januártól elvileg valóban az alkalmazott fizet be több adónemet is, a munkaadó része ebben sokkal kisebb lesz (durván számolva: eddig a bruttó bér 24,5%-át fizette be, most ez az arány csak 2,5%), ám a folyamat a régi marad, gyakorlatilag senkinek nem kell sorba állnia a kasszánál. Az adó átutalása továbbra is a munkaadó dolga – magyarázta.
Egy másik olvasónk arról érdeklődött, hogy a munkaadó mit tud átvállalni ezen a téren, mivel tudja könnyíteni a munkásai dolgát? A szakember kifejtette: az alkalmazó annyit tehet, hogy megemeli a bérek szintjét, ezáltal a munkás legalább ugyanannyi pénzt kap kézhez, mint tavaly. Az is kiderült, hogy júniustól az átutalások egyszerűsödnek, azaz kevesebb helyre kell majd utalni.
Ördög ismét kihangsúlyozta: a munkafelügyelőségen kell jelenteni, ha az alkalmazottak nem kapják meg időben a fizetésüket, vagy nem azt az összeget kapják kézhez, amit a bérek újratárgyalásánál leszögeztek, illetve azt is, ha a munkaadójuk nem kezdeményezte a fizetésük újratárgyalását.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.