Felhívás!

Öt bocs már extrém

Öt bocs már extrém Kovászna megye

A napokban több ízben is ötbocsos medvékről szóltak a hírek, miközben már tavaly-tavalyelőtt arról értekeztek az erdészek-vadászok, hogy a három is szokatlan, de a négy még inkább az, eddig a kétbocsos medvék számítottak „normálisnak”. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem egyetemi docensét, az ökológus-biológus Markó Bálintot kérdeztük.
Az, hogy egy medve hány bocsot nevel fel, nagyon sok mindentől függ – magyarázta a szakember. A szokásosnál több bocs annak is következménye lehet, hogy a medve több táplálékot talál. Az is igaz lehet, amit a zöldek, illetve a közvélemény hangoztat, hogy egyes erdőkben leszedik az emberek előlük a gyümölcsöt, a gombát, másutt viszont – ahova az ember nem jut el – bőségesen találhatnak táplálékot, és a vadászok ráadásul etetik őket. A települések közelében is bőven akad táplálék, hiszen a szeméttelepekre sokkal több és jobb minőségű élelem van kidobva, mint az „átkosban”, amikor gyakorlatilag nem volt mit pazarolni. Ez lehet a jelenség egyik magyarázata.
Az ökológus ennek ellenére még mindig nem állítja teljes meggyőződéssel, hogy a medveállomány túlszaporodott, mert nem alkalmazzák sem helyi, sem országos szinten azt a tudományos módszert, amely jó megközelítéssel adhatna egy számot a valós medvepopulációról. A nyomszámlálás igen bizonytalan eredményeket hoz, tekintve, hogy a medve több száz kilométert is vándorol. Nincs párbeszéd a kutatók és döntéshozók között, és ahhoz, hogy egy problémát megoldjanak, pénzt kell szánni a felmérésre, nem lehet egyből levonni a következtetést, hogy sok a medve – magyarázta. Azzal azonban Markó Bálint is egyetért, hogy öt bocs egy alomban extrémnek számít. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. január 18., 14:38
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Hogy hány bocsot ellik a tél folyamán egy anyamedve azt nagy valószínűséggel állíthatom, hogy ilyen jellegű információ nincs senki kezében Romániában. A hír egy vadászok által megzavart anyamedve pár napos bocsairól szólt, valahol a Déli Kárpátokban, amelyek ma már mind elpusztultak, hála a vadászoknak. Az egy másik kérdés, hogy abból az ötből hány érte volna meg a 2-3 hónapos kort, nagy valószínűséggel kettő esetleg három, tehát nincsen szó semmilyen rendkivűli eseményről, főleg nem lehet ebből az egy esetből meghatározni a medvepopuláció nagyságát esetleg a szaporodásuk trendjét, minden más spekulació.