Felhívás!

Helyiekre alapoztak

Helyiekre alapoztak Kovászna megye

Tegnap ért véget az Őszi Sokadalom Kézdivásárhelyen. Az értékszüret jegyében rendezett városnapok az előző években megszokott helyszíneken és programokkal jelentkeztek. A mindvégig ragyogó napsütésnek köszönhetően a szabadtéri rendezvények sikere töretlen volt, és a sörsátrak csaposai sem pihentek. Újdonságként már csütörtök este benépesült a főtéri színpad, ahol a négy nap alatt több színvonalas helyi produkciót is láthatott a nagyérdemű. Képes beszámolónk a teljesség igénye nélkül készült.

Gyerekek a téren

A Gyulafehérvári Caritas munkatársai által a kicsik körében nagy népszerűségnek örvendő Csíkos, pöttyös, kockás gyermekek terén ezúttal is különböző ügyességi játékokkal szórakozva gyűjthettek betűket, majd az így alkotott értelmes szavak hossza szerint többek között arc-vagy karfestést választhattak, a drótozdában vagy a szobrásznál alkothattak, a talyiga-taxin, illetve a varázsszőnyegen mehettek egy kört, fotózkodhattak, illetve süthettek a varázskemencében. Újdonságnak számított az animációs műhely, ahol a gyerekek rajzfilmet készíthettek. „Célunk, hogy minden gyereknek nyújtsunk lehetőséget a játékra, a minőségi időtöltésre”, hangsúlyozta Hubbes Kinga háromszéki vezető.

Fotó: Tofán Levente

Bakancslista és mese

A Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban a gyerekek csütörtökön a város főbb épületeivel ismerkedtek játszva, majd egy sokadalmi bakancslistát kaptak feladatul, az értékelés és a díjazás a héten esedékes. „Az volt a cél, hogy a gyerekeket is ráhangoljuk picit az Őszi Sokadalomra, és a forgatagban koncerteken túl az épületeket is figyeljék meg jobban”, osztotta meg lapunkkal Kovács Izabella Andrea könyvtáros-pedagógus. Pénteken a kicsik megismerték az Ősz apó című mesét, majd mesekönyvet készítettek, míg szombaton papírszínházi előadáson vettek részt.

Fotó: Dénes Botond

Modern és népi ötvözve

Egyéni divatbemutató keretében mutatta be legújabb kollekcióját Teleki Aranka divattervező és alkotó, akit az elmúlt években népi viseletkészítőként ismerhetett meg a nagyközönség, de már tavaly csodaszép gyűjteménnyel rukkolt elő az Őszi Sokadalom során. A Jazz Bisztró udvarán tartott bemutatójával a fiatal korosztályt szólította meg: modern, divatos ruhadarabjait kalotaszegi vagdalásos, kalocsai vagy éppen matyó hímzéssel frissítette fel. A Csüdör Eszter, Lázár Tímea, Bartha Szilvia, Bandi Andrea, Kovács Eszter, Bodor Barbara, Handra Cintia, Szőcs Ildikó és Szabó Katalin diáklányok által bemutatott kollekció sportosabb és elegáns darabokat is felsorakoztatott. A pénteken bemutatott ruhák megvásárolhatók Teleki Aranka varrodájában Kézdivásárhelyen, a 8-as Udvartér 2. szám alatt.

Fotó: Tofán Levente

Gyorsétkektől a nadrágszíjig

Az értékszüret fontos elemét képezi a vásári forgatag is, amely idén megújult: a főtér egyik részén a kézművesek voltak, a Vörös Ház oldalán pedig a gyorskaját készítők butikjaiba lehetett belefutni. A kézművesek szebbnél szebb portékát kínáltak, jó volt látni, hogy a könyvek sem mentek ki divatból, több helyen volt könyváruda és antikvárium. Talán az egyetlen negatívum, hogy a sört aranyáron mérték, négy deci komlós italért elkérték a hat lejt. A sokadalmat szokás szerint pénteken a Tanulók Háza mazsorettjei és az intézmény fúvószenekara nyitotta meg.

Fotó: Tompa Réka

Varjúmentes pityókafesztivál

Az Őszi Sokadalom vélhetően legjobb hangulatú rendezvénye volt a tizedik alkalommal tető alá hozott Pityókafesztivál, amely alatt még a vetési varjak is más helyszínt kerestek maguknak. A gasztronómiai rendezvényre 13 bel- és külföldi csapat nevezett be. Voltak régi, visszatérő csapatok, például a Zöld Nap Egyesületé, akik már az első rendezvényen is kézbe vették a fakanalat, de újak is neveztek, többek között Katona Csaba edző és a Functional Fitness. A felhozatal is tükrözte a sokszínűséget, hiszen a vega, török türlütől a karcagi kospörköltig minden szerepelt a palettán. Természetesen a hozzájuk dukáló szekszárdi borok vagy a paksi Szedmák Maestro Pince itókái sem hiányoztak a felhozatalból, ez utóbbi az atomváros Sárgödörjének a legjavát hozta a testvértelepülésre. Nem volt egyszerű dolga a zsűrinek, de dönteni muszáj volt: így aztán a finomságok megkóstolása után a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, a Lányos Asszonyok, a karcagi magyar–kazah baráti társaság és a Nexxon vitte el a pálmát. A vándorserleget a Háromszéki Borbarátok Egyesülete érdemelte zelleres pityókakrémmel körített szuvitált marhapofájáért, a kis kupát a Zöld Nap Egyesület vitte haza a török türlüvel, amit az EVS-önkéntes Asiye Demirci mutatott be a céhes városban.

Néptánc a Jazz Bisztróban

Pördülő szoknyák, táncot járó csizmák, éneklő néptáncosok, mosolygó közönség és a Perkő Néptáncegyüttes, ezek mind egy helyen az Őszi Sokadalom égisze alatt. Szombaton este a Jazz Bisztró színpadán lépett fel a kézdiszentléleki Perkő Néptáncegyüttes, az immár hagyománnyá vált előadásukat az idén is népes közönség követte. A tánccsoport füzesi, Küküllő menti, bonchidai és kalotaszegi táncokkal, Jánó Kinga pedig népdalokkal bűvölte el a nézőket. Az előadás alatt szemünk csak bámult, de lelkünk a színpadon táncolt.

Fotó: Tofán Levente

Ha sokadalom, akkor utcazene

Az utcazene kedvelői szombaton és vasárnap a Vigadó előtti téren hallhatták a Csapa zenekar, a Hit Factory, a The Crazy Plumbers, Southernman Robbie, a Dandies, a Minisnaps és a Bumeráng RT. produkcióját. A népzenét játszó Csapa ifjú zenészei osztatlan sikert arattak, ahogy a „házigazda” The Crazy Plumbers rockabilly-királyok és a Bumeráng RT. veteránjai is. Tofán Levente szervező örömmel nyugtázta, ennyi év után elmondható: „ha Őszi Sokadalom, akkor utcazene.”

Fotó: Tofán Levente

Háromnapos börze

A Hobbi Cserebere Klub szervezésében az idén is megrendezték a IX. országos és nemzetközi papírszalvéta-, kártyanaptár- és telefonkártya-kiállítást és -börzét, amelyre Magyarországról, Bulgáriából és Erdély különböző részeiről érkeztek, valamint a környékbeli gyűjtői is jelen voltak. Az udvartéri tárlat három napig bűvölte el színes darabjaival az odalátogatókat.

Időutazás a központban

Érdekes színfoltja volt a sokadalomnak a 19. századi vásári körkép, amit jó pár éve a Nők Egyesülete szervez, és bekapcsolódik Gyöngyös Város Barátainak Köre, illetve a Zöld Nap Egyesület is. Szép ruhákba öltözött hölgyek és urak korzóztak a főtéren, idén a Három Csillag vidám zenészei vezették a menetet. Hasonlóan eredeti elképzelés volt a főtéri kávézó is, ahol régi ruhákba öltözött nők társaságában lehetett fotózkodni.

Értékes helyi produkciók

Idén már csütörtök este beüzemelték a főtéri nagyszínpadot, és nem is akárhogyan: a Vigadóart helyi erőket felvonultató Átutazók című slow musicalje osztatlan sikert aratott a népes nézősereg soraiban. Pénteken Király Lindát és Király Viktort, a Children of Distance-et és a sokadalom himnuszát jegyző YesYes zenekart láthatta a közönség. Szombaton a rocké volt a színpad: a Titán slágeres hard rockja után a Moby Dick kompromisszummentes thrash metaljára csápoltak a „keresztes vitézek”, majd a helyi Sing Floyd győzte meg a szkeptikusokat, hogy a Pink Floyd magyarul is kitűnően szól. Vasárnap a 4S Street és a Bagossy Brothers Company hevítette a közönséget, majd Havasi zongoraprodukciója és a tűzijáték tette fel a koronát az idei városnapokra.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. szeptember 5., 21:04
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Kezdivasarhely lakosainak nagyresze nem volt megerve a Havasi Balazs muvesz eloadasara,sokan az italt valasztottak, mig a tuzijatek elkezdodik, pedig ott gyurodtak az elejen, nem tudvan,hogy milyen eloadas lesz, egy ego cigivel a kezeben a gyerekek kozott, a masik kezeben meg lotyogteti a sort mindenkire, egyszoval a bunkosagnak a magasfokan vannak az emberek ott, az inteligencia es a tisztelettudatossag egy nagy nulla,, es itt tisztelt a kivetelnek. elvezhetetlen volt sajnos, mert mindenkinek epp akkor volt ideje megbeszelni a mezogazdasagi problemakat,es a zajtol a koncert varazsa is odalett. Egy fejlettebb varosban, lasd Nagyvarad, ahol szinten koncertezett az eloado, erdemes egy kicsit elmerengeni azon ,hogy ott a kozonseg mennyire maskepp kiseri vegig a koncertet, pedig nem vagyunk messzire egymastol, es itt latszik, hogy az a hires magyar mentalitas mennyire nem igaz, a fegyelmezettseg,a tudatossag stb. mennyire is hianyzik az emberekbol.

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 6., 15:46
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Pénteken meg az előadók nem voltak megérve a közönségre. Össze-vissza kornyikáltak, néhány sikongó tinédzseren kivül sokan nem is maradtak a téren, főleg Király Linda fergeteges (vagy inkább förtelmes) éneklésnek nem igazán nevezhetô produkciója után. Lényeg, hogy sikeres volt a szervezés.

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 6., 17:30
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Nem akarok semmi rosszat mondani, mert nem tartozkodom az orszagban, de az Omega koncertet lattam, ott Kezdivasarhelyen es bizony szuperjo koncert es szuper kozonseg volt. Ha igy viselkedtek, mint ahogyan az elottem beiro irja, akkor ez biztosan azert volt mert nem tetszett nekuk az eloado. Biztosan egy szuperjo es szuper ismert egyuttesnek a koncertjen nem igy viselkedtek volna. Egyebken az a velemenyem, hogy Havasi ,ez nem varosnapokra meg oszi sokadalomra valo koncert. Egy ilyen koncertet ott kell letrehozni, ahol van ra kozonseg. Es pont ma olvastam a Kovaszna napok programajanlatat, hat hogy oszinte legyek,nekem is jobban tetszik a kovasznai napok programja. Biztosan a Rednex koncertjen a sorivas es sorlocsolas nem lett volna gond, hiszen ezen dalok pontosan ilyen kozonsegnek szolnak. Ugy hogy a szervezo a hibas, hogy az ilyen dolgokra nem figyelt oda !