Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Használt fából új bútorok

Használt fából új bútorok Kovászna megye

Bontott épületekből kikerülő használt fából készít új bútorokat Kolozs megyében egy sepsiszentgyörgyi fiatal vállalkozó. Majos Bálinttal, a Trewoo alapítójával beszélgettünk a környezetbarát kezdeményezésről.

Hirdetés
Hirdetés

– Sepsiszentgyörgyön született, mégis Kolozs megyében van bejegyezve a Trewoo. Miért?

– Kolozsvárra jöttem tanulni, az egyetem elvégzése után könnyebben lehetett állást találni, így maradtam; ennek már lassan 11 éve. Időközben itt alapítottam családot, feleségem, Renáta kolozsvári, és nemrég született meg fiúnk, Zalán. Többek között ezért működik jelenleg Kolozs megyében a Trewoo (ami az angol Transylvanian Reclaimed Wood rövidítése), de sokat számított a környék gazdasági potenciálja, illetve az a fejlődés, ami itt az elmúlt években végbement, és folyamatosan érzékelhető. Csak úgy nőnek a tömbházak, és ezekben a lakásokban mind bútorra van szükség. Emellett van egy olyan környezettudatos réteg, amely előnyben részesíti az újrahasznosított anyagokból készült tárgyakat.

– Honnan jött az ötlet, hogy egy ilyen kezdeményezést hozzon létre, amelyben a környezettudatosság az elsődleges szempont?

– Mindig is szerettem volna egy saját vállalkozást, mivel a székely nem szereti, ha megmondják neki, hogy mit csináljon, ezért az alkalmazotti élettel nem tudtam annyira azonosulni. Ugyanakkor fontos számomra a környezetvédelem és az erőforrások olyan szintű felhasználása, hogy minél kevesebbet ártsunk a bolygónknak. Egy nap rátaláltam egy ehhez hasonló, egyesült államokbeli cégre, akkor döntöttem el, hogy én is ezzel foglalkozom.

– Ki segíti ebben?

– Elsősorban a családomtól kaptam a legnagyobb segítséget, mert ők hittek abban, hogy érdemes ezt megpróbálni. A gépekhez szükséges tőke egy részét a kolozsvári Civitas Alapítvány által meghirdetett Románia Start Up Plus pályázat segítségével sikerült beszerezni, itt az általam megírt és bemutatott pályázat a legnagyobb átlagpontszámot érte el a résztvevők között. A szükséges pénz többi részét az elmúlt években spóroltam össze.

– Hogyan működik maga a folyamat, és milyen anyagokkal dolgoznak?

– Jelenleg az anyagot deszka formájában vásároljuk olyan cégektől, amelyek régi épületek bontásával foglalkoznak. Tölgyből dolgozunk, mert az időállóbb, és nincs annyira kitéve a betegségeknek meg rovaroknak, mint a fenyő. A folyamat megegyezik az új fából készült bútorokéval, a szükséges gépek is ugyanazok, viszont nagyobb az anyagveszteség.

– Kitől tanulta ezt a szakmát, emellett milyen elméleti tudásra volt szüksége?

– A szakmát úgymond ellestem édesapámtól és néhai nagyapámtól, nekik segítettem a műhelyben a nyári vakációk idején. Ezt a tudást folyamatosan fejlesztem autodidakta módon, könyvekből, internetes adatbázisokból és így tovább.

– Az árak szempontjából: drágább egy ilyen bútordarab?

– Az alapanyag picivel drágább, mintha új fából dolgoznánk, de próbálom az árainkat úgy alakítani, hogy termékeink piacképesek legyenek egy romániai átlagbérrel rendelkező számára is.

– Mit mondana a Trewoo jövőjéről?

– Szeretnénk megmaradni az egyedi bútordarabok gyártásánál, ez az alapanyagok tulajdonságából is ered, szinte lehetetlen teljesen ugyanolyan két darabot legyártani a fa textúrájából eredendően. A jövőben szeretnénk saját úton beszerezni az alapanyagokat annak érdekében, hogy tudjuk csökkenteni a költségeket, és minél egyedibb bútorokat tudjunk előállítani.

Tamás Réka

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások