Felhívás!

Jókedvű munka a tehetségközpontban

Jókedvű munka a tehetségközpontban Kovászna megye

Nem előre meghatározott sablonok szerint, hanem mindig az adott helyzetre, igényre szabva szervezi meg tehetséggondozó munkáját a Kovászna Megyei Kiválósági Központ, mely a Székely Mikó Kollégiumban rendezkedett be. Még folyamatban a tanulók jelentkezése, és bár van már egy húszfős mentori csoport, még újakat is szükséges lehet bevonzani a tevékenységbe, egyszóval pezseg a munka a második évfolyam startja előtt. Pető Mária igazgatónőt kértük meg, engedjen bepillantást a kulisszák mögé.

Mindjárt a tanév első hetében megkezdték a mentor-tanárok toborzását: a tavalyiak ugyan nagyrészt idén is folytatják, de mivel újak is jelentkeztek, új csoportokba is várják a diákokat – tudtuk meg a Székely Mikó Kollégium tanárnőjétől, aki maga is tanítja a tehetséges diákokat. Így idén már magyar nyelvi tudásukat, helyesírásukat is elmélyíthetik a középiskolások, de klimatológiába, anatómiába is beáshatják magukat, illetve kreatív írást tanulhatnak az V–VIII-osok. Mindemellett változatlanul fut a matek, fizika, kémia, román és kreatívírás csoport.

Tavaly tanévzáráskor tervben volt, hogy elemistáknak is megadják a lehetőséget a többletmunkára – persze mértékkel, a hat óra helyett csak heti két-három órában –, de ez is attól függ, hogy lesz-e még tanító, aki vállalja a csoport oktatását – mondja az igazgatónő. A román diákok felé is nyitanának, de ez is pedagógusfüggő. Román szakos és történelemtanár jelentkezett a román tannyelvű csoportok vezetésére, de ott nem akadt diák, aki ezt szeretné. Jelentkeztek volna matematikára és biológiára, de ott került tanár, aki vállalná a csoportot.

Első körben 185 diákot jogosítottak fel teszteredményeik (és a versenyeken elért helyezések) a tehetséggondozó munkában való részvételre, de olyanok elől sem zárkóztak el, akik nagyon közel álltak az alsó ponthatárhoz. Az ő bennmaradásukat meghatározza további munkájuk, amennyiben nem teljesítenek, kizárhatók. Második jelentkezési periódust is kiírták a szabadon maradó helyekre – összesen mintegy 200-220 diákot tudnak fogadni a múlt évi 150-hez képest.

Melyek a legnépszerűbb tantárgyak? – kérdeztük az igazgatónőt. Az angol és a matematika; előbbi többek között azért, mert így a végzősök például év közben letehetik a nyelvvizsgát, de több korcsoportban is a matekre jelentkeztek a legtöbben. Erre román tanulók részéről is lenne igény, de egyelőre nincs oktató. Eközben továbbra is működnek az olimpikonok számára célzottan a versenykompetenciát erősítő foglalkozások. Idén várhatóan november közepére véglegesítődik az órarend, kezdődik a gyakorlati munka minden csoportban.

– A távolabbi jövőt illetően azon is dolgozunk, hogy a megyei tanács a jövő évi költségvetésébe foglalja bele egy-egy kézdivásárhelyi vagy kovásznai tehetségpont létrehozását 1-2 csoporttal: igaz, megtörténhet, hogy a pénz meglesz, de nem jelzik a diákok az igényüket, vagy nem kerül tanár az oktatáshoz – mondja Pető Mária.

Kíváncsiak voltunk arra is, mennyire megterhelő a munka a diákoknak. Ugron Szabolcs matematika-, illetve Krecht Gyöngyvér némettanárnőt kérdeztük, mit tapasztaltak e tekintetben. Mindketten megerősítették, e foglalkozásokon hamar telik az idő, többek között azért is, mert nincs nyomás a résztvevőkön. A kis csoportlétszám lehetővé teszi az egyéni foglalkozást, van idő kommunikálni, a szövegalkotást kivárni, egyéni kérdésekre válaszolni, részletekkel is elidőzni – ecsetelte Krecht Gyöngyvér, míg Ugron Szabolcs elmondta: van, aki ennél is többet bírna, aki az edzésnek ezt a formáját választja, és jókedvvel teszi. Megvannak az eredmények is, nem egy diák bebiztosította be már a helyét az egyetemen a nemzetközi versenyeken elért helyezéssel, illetve akad olyan, akinek éppenséggel már nem kell érettségiznie e tantárgyból.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.