Hirdetés
Hirdetés

Ezeket a szociális támogatásokat lehet igényelni idén

Ezeket a szociális támogatásokat lehet igényelni idén Kovászna megye

Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma közzé tette a tavalyi adatokat a szociális segélyekkel kapcsolatban. 2022 végéig 2,4 millió állampolgár kapott összesen 1000 lej értékű utalványt élelmiszer és meleg étel vásárlására, 360 ezer diák részesült tanszercsomagban és 1,1 millió személy kapott élelmiszercsomagot az ünnepek előtt – tájékoztat az RMDSZ sajtóosztálya.

 

„Nehéz időszak ez, hiszen az infláció és az elszabadult energiaárak miatt jócskán növekedtek a kiadások, de a kormány vállalta a rászorulók támogatását. Élelmiszerre és meleg ételre, valamit tanszerekre és ruházatra költhető juttatásokkal segítjük az alacsony jövedelemmel rendelkező családokat, nyugdíjasokat, hátrányos helyzetűeket. Ezeket a juttatásokat 2023-ban is kiutaljuk majd a jogosultaknak. Sőt, egy új támogatási lehetőséget is bevezetünk, mely az energiaszámlák befizetésében segít” – nyilatkozta Hegedüs Csilla államtitkár a közleményben.

Milyen juttatások járnak a rászorulóknak 2023-ban?

1400 lej, évi két részletben az energiaszámlák (elektromos energia, illetve fűtés) kifizetésére. A támogatást utalványkártya formájában szállítja ki a Román Posta, és év végéig lehet felhasználni.

Az utalványkártyára azok a nyugdíjasok és fogyatékkal élők jogosultak, akiknek a havi jövedelme 2000 lej alatti, valamint a szociális segélyben részesülő személyek és a családtámogatásban részesülő családok. Részletek a támogatásról a minisztérium weboldalán: https://mfe.gov.ro/cum-va-arata-cardul-de-energie-mipe-a-publicat-certificatul-de-validare-a-datoriilor-pe-care-il-vor-primi-beneficarii

Egy másik támogatás 250 lej, kéthavonta 2023 végégig. Az utalványkártyán lévő összeget élelmiszer és meleg étel vásárlására lehet költeni. A támogatásra jogosultak az egyszülős, vagy legalább két gyereket nevelő családok, akiknek az egy főre eső havi nettó jövedelme 600 lej alatt van, a fogyatékkal élők és kisnyugdíjasok, akiknek jövedelme 1500 lej vagy az alatti, valamint a garantált bérminimumon élők és a hajléktalan személyek.

500 lej értékű tanszertámogatást is lehet igényelni, amelyet szintén utalványkártya formájában lehet felhasználni.

Az iskola előtti oktatás-nevelésben részt vevő gyermekek jogosultak rá, ha a családban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a minimálisan garantált összeg (149 lej) kétszeresét, tehát 298 lejt, valamint azok az általános iskolába (0–8. osztályba) járó kisdiákok, akiknek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a bruttó minimálbér (2550 lej) felét, azaz 1275 lejt.

Képünk illusztráció

Fotó: Rab Zoltán

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások