Hirdetés
Hirdetés

Erősdi lelet

Erősdi lelet Kovászna megye

Néhány hete Joó Simon erősdi lakos az erősdi Csókás-domb oldalában egy nagyméretű csontra bukkant, melyről azonnal értesítette a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot.

A múzeum Demeter Lászlót, Erdővidék Múzeuma vezető muzeológusát küldte ki a helyszínre, aki Szabó Imre baróti geológussal mérte fel a leletet. Megállapították, hogy az öt évvel ezelőtt ugyaninnen kiemelt mamutkoponya-részlethez tartozó állkapocsról van szó, mely mintegy négy méterre bukkant fel a korábbi lelőhelytől.

Hirdetés
Hirdetés

A kedvezőbbre fordult időjárás után, a szükséges konzerváló szerekkel április 5-én Demeter László vezetésével újra kiszállt a helyszínre egy baróti csapat, hogy feltárják, kiemeljék a leletet. Kétórányi megfeszített munka után sikerült a löszfalból kiemelni a csontot, és beszállították a baróti múzeumba.
A múzeum munkatársai körültekintően lefejtik a csontokról a ráragadt löszmaradványokat, és fokozatosan befecskendezik azzal a speciális ragasztóanyaggal, mely összefogja és megszilárdítja az amúgy nagyon törékeny, helyenként porladó leletet. „Bízunk benne, hogy mielőbb az érdeklődő közönség elé tárhatjuk ezen újabb jelentős fosszíliát ” – nyilatkozta Demeter.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük