Jubilált a Tavaszi Zöld Napok

Jubilált a Tavaszi Zöld Napok Kovászna megye

Április 12–14. között Kézdivásárhelyen tizedik alkalommal rendeztek Tavaszi Zöld Napokat. Az érdeklődők sportvetélkedőkön, gyümölcsfacsemete-ültetésen, kerekasztal-beszélgetésen, kiállításmegnyitón és előadásokon vehettek részt, emellett a szelektív hulladékgyűjtés is a program részét képezte.

A Zöld Nap Egyesület és a helyi Gosp Com Kft. péntekre meghirdetett közös, szelektív hulladékgyűjtő programja eredményesnek bizonyult, hiszen a céhes városbeli (egykori katonanevelde és sportcsarnok előtt) és nyujtódi gyűjtőpontoknál jelentős mennyiségű elektromos hulladék és használt sütőolaj halmozódott fel. „Az évek során a lakosság egy része hozzászokott az időszakos szelektív hulladékgyűjtő akciókhoz, és egyre többen vannak azok, akik nem öntik el a használt olajat, hanem összegyűjtik, és elhozzák ilyen alkalmakkor. Jó látni, hogy a település lakosságának 15–20 százaléka környezettudatosan gondolkozik”, nyugtázta Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke.

Délelőtt a sportszálló társalgójában kerekasztal-beszélgetést rendeztek a céhes város lakosságának hulladékgazdálkodási szokásai kapcsán, délután pedig sportvetélkedőket tartottak. A Sinkovits Stadionban rendezett futóversenyre tizenegy család nevezett be. „Örülünk, hogy a hideg, szeles idő ellenére ilyen szép számban összegyűltünk. Külön díjaztuk a két legnagyobb létszámú (négy-négytagú), illetve a legtávolabbról (Sepsiszentgyörgy) érkező családok tagjait”, osztotta meg lapunkkal Ráduly. A folytatásban a sportszálló mellett kerékpár-lassúsági versenyt rendeztek a Kendu Egyesülettel közösen, ahol több mint harmincan bizonyították be ügyességüket.

Szombat délelőtt az új református temetőben gyülekeztek az egyesület önkéntesei és civilek. „Több mint hatvanan gyűltünk össze, és százötven őshonos gyümölcsfacsemetét ültettünk el néhány óra alatt. A tervezett csemeteültetés mellett hulladékgyűjtést is végeztünk a temetőkertben, óriási halom gally és pillepalack gyűlt össze néhány perc alatt. Kiemelném a Bod Péter Tanítóképző és az Apor Péter Szaklíceum nagy számban résztvevő diákjait, és köszönet a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete tagjainak a finom harapnivalóért”. A nap záróprogramjaként a Vigadó Galériában a helyi Papp Zoltán grafikai kiállítását nyitották meg.

Vasárnap a Vigadó Galériában előadásokat hallgathattak az érdekeltek: Bíró Levente ZNE-alelnök a klímaváltozás szélsőséges hatásairól, Péter Levente idegenvezető az orbaiszéki medvékről, Taierling Péter hagyományos helyi mesterségekről, Balog Szilárd (KSE Kerékpár-szakosztály) a kézdivásárhelyi bringás­életről, Bedő József (Kovászna Megyei Vöröskereszt) az elsősegélynyújtás alapjairól és Kászoni Attila gyógypedagógus a szenvedélybetegségek megelőzéséről tartott előadást. Az előadássorozatot a Bod Péter Tanítóképző diákjai által előadott dalok színesítették. Ráduly Attila lapunknak elmondta, a kedvezőtlen időjárás ellenére sikerként könyvelik el a rendezvényt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.