Felhívás!

Előre, Székelyek!

Azt kérdezte tőlem valamelyik nap a fiam, hogy szoktam-e félni. Mit mond az ember a fiának? Az igazságot. Szoktam félni, fiam, szoktam. Mert az nem igaz, hogy a székely ember soha nem fél. Azt viszont ezer éve tudjuk, hogy félelemből nem lehet cselekedni. A félelemből erőt kell meríteni, szembe kell menni vele.

Sokan tőlünk félnek, mert erőt, határozottságot sugárzunk. Látják, hogy amikor baj van, amikor veszély közeledik, mi összezárunk! A székely a bajban összefog!

Ma még nincs baj, de minden nap harcolunk. Körbelőve élünk: támadják zászlónkat és anyanyelvünket, himnuszunkra, jogainkra, tulajdonunkra törnek. Habár vannak kérdések, amiben mást és mást mondanak, abban minden román párt egyetért, hogy velünk, székelyekkel „csak a baj van”. Ezért tesznek keresztbe, ha kisebbségi törvényt akarunk, ha az anyanyelvünkön akarunk beszélni, ha ki akarjuk tűzni a zászlót, vagy ki akarjuk tenni a községházára a magyar feliratot.

A fiamnak azt mondtam, nem az a baj, ha néha fél az ember, hanem az, ha ezen nem tud felülkerekedni; ha úgy kezd táncolni, ahogyan a félelme, vagy a mások kedve diktálja. A román pártok azt akarják, hogy féljünk, ne kérjünk, és ne csináljunk annyi mindent, ne akarjunk túl sokat. És a legfontosabb: azt akarják, hogy ne legyen egységes hangunk, ne legyen erőnk, ne legyünk együtt, közösen erősek.

Tudom jól, hogy nem vagyunk egyformák, nem vagyunk tökéletesek, és nem is értünk egyet mindenben. Ez nem baj, mert sokan megférünk egymás mellett. De az viszont ártalmas és veszélyes, ha a nézeteltéréseink megosztanak bennünket, ha vitáink gyengítik egységünket, különösen akkor, amikor nekünk össze kell zárnunk. Nem vagyunk egyformák, és nem vagyunk sokan sem, de elegen vagyunk: együtt erősek vagyunk! Az ellenünk érkező támadásokat csak közösen tudjuk kivédeni.

Orbán Viktor arra kér minket, hogy május 26-án szavazzunk az RMDSZ-re. Böjte atya arra biztat, vegyünk rész a választásokon. Bölöni Laci – micsoda focista! – most szólalt meg először kampányban, azért, mert most ő is úgy gondolja, szükség van mindenkire. Így fogalmaz: „kihagyhatatlan gólhelyzet előtt állunk”.

Ezeket az embereket nem olyan fából faragták, akik feleslegesen beszélnének. Látják ők is, hogy most nem az az idő jön, amikor a sarokban duzzoghatunk. Nem most kell az RMDSZ-t megbüntetni minden bűnéért azáltal, hogy nem megyünk el szavazni. Most nem ennek van itt az ideje. Olyan ez, mint amikor egy családban valaki beteg lesz: nem azon vitatkozunk, hogy miért főtt el a murok a húslevesben, hanem azonnal cselekszünk, teljes erőnkkel segítünk, amiben kell, mert tudjuk: ilyenkor mindent félre kell tenni.

Sokan mondogatják, hogy Brüsszel messze van, minket nem érintenek az ottani döntések. De nincs igazuk! Ez a választás ugyanolyan közel van hozzánk, mint bármelyik, mert a tét nem csak az, hogy egy vagy két képviselőnk lesz-e Európában, hanem az, hogy nekünk, székelyföldi, erdélyi magyar embereknek, a mi közösségünknek mekkora ereje lesz Brüsszelben, illetve itthon. Nekünk minden választás az önbecsülésünkről szól. Arról, hogy megmutassuk, van erőnk harcolni és rávezetni a román pártokat is arra, hogy támogassák a számunkra fontos ügyeket.

Nekünk nincs más út, csak ha vasárnap úgy zárjuk a napot, hogy tudjuk: győztünk! Ha megőriztük a képviseletünket, ha az elkövetkező 5 évben is erős, egységes hangunk lehet itthon, a Kárpát-medencében és egész Európában.

Minket csak akkor lehet legyőzni, ha széthúzunk, ha egymás között vitatkozunk, vesződünk. Ha azonban együtt megyünk előre, ha helyén van a szívünk és az eszünk, akkor nem tudnak rést ütni a pajzson!

Elmondtam hát a fiamnak: a mi utunk nem a félelem és a széthúzás, hanem a bátorság és az összefogás. Székely-magyarok vagyunk: a mi utunk a magyar nemzet útja! Emeljük magasba a zászlót, hogy lássák a legmesszibb helyeken is! Hajrá, Székelyek!

Tamás Sándor

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 24., 8:34
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Tamas Sandor: “Nem most kell az RMDSZ-t megbuntetni minden buneert azaltal, hogy nem megyunk el szavazni.” Hogy ismet milyen igazat beszel ! Valoban nem most kellene oket megbuntetni. Ezt mar regen meg kellett volna tegye a magyar valasztopolgar, ugy korulbelul a masodik atveresuk utan ! Mert mar meg sem tudjuk szamolni, hogy ez hanyadik atveresuk ! Es arra is figyeljetek mar oda, hogy ismet “szavazni” kuldi a magyarokat ,es nem valasztani. Ha olyan nagy magyarok vagytok, akkor a szavazolista elere miert tettetek egy olyan szemelyt,akinek meg a neve sem magyar :Iuliu Winkler ?!

 • User
  Dátum: 2019. május 24., 11:43
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Majd mikor a csapokat elzárják és nem jön több pénz… Főleg APIA, vállalkozás fejlesztési pályáztok, stb.. akkor is így fogtok örvendeni, h a RMDSZ 5% alá esett ugye?
  Mert ha nem vagyunk az EP-ben nincs ki ezekért lobbyzzon.. A nyugat-európai országok meg ezeknek a támogatásoknak a csökkentését akarják!
  Lehet hangoskodni, vádaskodni.. s lehet tüntelőlegesen otthon mardni vagy másra szavazni.. csak akkor utána lehet a földet nyalni!

 • User
  Dátum: 2019. május 24., 12:44
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Akkor tapiskoljunk tovább a sárban még 30 évig?Már a románok sem akarják , valami változás csak kellene mert így nem mehet tovább…ilyenkor az udmr megkongatja a vészharangot aztán az elcsitul 4 évre ,néha lefúják róla a port.

 • User
  Dátum: 2019. május 24., 12:25
  ÉRTÉKELÉS: 19

  Amikor megmondják nektek az igazságot miért nem godolkodtok el es szóba állnátok az emberekkel ,meghallgatnátok gondjaikat mint a baróti ügyben?Nem értitek meg ,hohy már tul nagy a gombóc és nem lehet lenyelni?Erre mondják az emberek elég volt!Belőletek és a megalkuvó politikából.

 • User
  Dátum: 2019. május 24., 13:33
  ÉRTÉKELÉS: 12

  A csapot nekunk mar regesreg elzartak,meg akkor az elejen,amikor hittunk az UDMR hazudozasaiban.Ugyhogy ha nem juttok be,akkor most nektek is elzarjak a csapot es legalabb a sajat borotokon is fogjatok erezni azt,hogy milyen foldet nyalni,ahogyan irod. A szavazoitok mar 29 eve ezt teszik,nekuk mar ugyis mindegy !

 • User
  Dátum: 2019. május 24., 14:46
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Már régóta farkast kiáltottak nektek induláskor 10 % körül voltatok,azóta egyre csökkent…hiába volt minden figyelmeztetés ti tovább mentetek a len…úton! Olyan volt ez mint egy zsák csak kivenni tudtatok %
  kat bele tenni nem a politikátok /olyan steril…/miatt.Most meg a.zsák fenekére jutottattok mint a ciripelő tücsök elkezdtetek rimánkodni ?sőt elismerítek ,hogy voltak hibák is és bátorság és összefogás…és és levegőt ,levegőt…

 • User
  Dátum: 2019. május 24., 16:51
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A címen egyet nevettem is amít Tamás úr adott az írásának.Hogy ő is bizony szokott félni…néha …mint Ştefan cel Mare a viccben amikor odaszól a vitézeinek Vitézeimláthatjátok ,hátul ellenség,bal szárnyon ellenség ,jobb szárnyon ellenség .Előreeeeee!

 • User
  Dátum: 2019. május 24., 17:22
  ÉRTÉKELÉS: -9

  Könnyű pofázni h a rmdsz így meg úgy de azért mégiscsak a mi ,erdélyi magyarok,erdekeit képviselték es képviselik ma is !Nem olyan könnyű viszont eredményeket elérni mint pl ezzel a bunkó polgármesterrel aki azt hiszi és sajnos a román politikusok legtöbbjeh ők a z uralkodók mert Romániaban élünk és h mibitoroltuk el Erdélyt a hős dákó-római eredeti román néptől…Egyetemet végzett emberek akkora marhaságokat állítanak,h megáll az ész..Úgyh aki azt hiszi jobban tudná végezni a teendőket,álljon oda és csinálja Hanem meg segítse azokat,akik megpróbálják csinálni

 • User
  Dátum: 2019. május 24., 17:47
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Vasarnap az egyetlen olyan nap (lehet,hogy ebbol az egesz idei nyarbol) mikor reggeltol estig jo ido lessz. Ez azt jelenti,hogy ki kell hasznalni a jo idot,ossze kell szedni a csaladot es lehet menni kirandulni. Juppiii … !

 • User
  Dátum: 2019. május 24., 17:25
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Vasarnap az egyetlen olyan nap (lehet,hogy ebbol az egesz idei nyarbol) mikor reggeltol estig jo ido lessz. Ez azt jelenti,hogy ki kell hasznalni a jo idot, ossze kell szedni a csaladot es lehet menni kirandulni. Juppiii… … !

 • User
  Dátum: 2019. május 24., 19:54
  ÉRTÉKELÉS: 1

  17,39: Így beszél a sértett aktivista. Egy nem pofázok, talán te. Tudtam mit tehetnénk, de a béla félék mindig kilyukasztották a lendület kerekét. Harmadik bármit léptünk, mindig valaki leste a bocsánatkérésünk, vagy követelte. Végül állandóan valaki valakiről érdeklődött. Mindezért nekem nem fizettetek eleget.

 • User
  Dátum: 2019. május 24., 21:38
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Tanácselnök úr, ha olyan nagy bajban vagyunk, amiben vagyunk (és vagyunk), a választások előtt miért nem ennek a szellemében cselekedett az RMDSZ, amit most ön hangoztat? Miért nincs Erdélyi Magyar Összefogás Közös Listája??!
  A jelöléskor pártpolitizálunk, most meg a székelyek lelkiismeretét emlegetjük? Hol volt a választások előtt RMDSZ vezetőink lelkiismerete??!

  És ez nem az első alkalom, hanem a sokadik… Legyen már vége ennek, megelégeltük a félrevezetést.

 • User
  Dátum: 2019. május 24., 23:23
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Minden választás előtt megvilágosodnak azután jön a sötétség -mutyi ezzel,azzal,amazzal.Na olyankor nincs félelem csak a csolán illatta.

 • User
  Dátum: 2019. május 25., 2:16
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Igen,hajra szekelyek ne hadjatok magatokat, hogy atgazoljanak rajtatok.Nekem is volt benne reszem,mert magyar vagyok.Akkor meg a vad komunista rendszer volt,hallgatni vol muszaj. Kihasznalnak minden lehetoseget,sot rank is fognak keptelen hazugsagokat,h. megalazzanak. Legyetek erosek!!! Eljen a draga SZEKELYFOLD. AMEN

 • User
  Dátum: 2019. május 25., 8:17
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Röviden .Ti ott a csúcson jól megszedtétek magatokat a 2 székely megye a.’Har-Cov ‘a legelmaradottabbak közótt vannak infrastruktúra ,befektetések,bérek szempontjából is. Ezeken kellett volna lovagolni többet és ebben az ügyben- gazdasági,ami meghatározza a politikát is búzdítani ,hogy ‘bátran előre elvtársak’.Most lehet a.hamut szórni,rimankodni,farkast kiáltani…mint a juhászlegény ,már nem nagyon hisznek ,mert becsapva érzik magukat.Ezt hogy nem lehet megérteni.vállalni a kemény önkritikát?

 • User
  Dátum: 2019. május 25., 9:44
  ÉRTÉKELÉS: 8

  [ konnyu pofazni,hogy az rmdsz…..]igen konnyu pofazni,mert 30 eve OK uraljak a videket es az eredmeny? Az eredmeny szinte 0.Ennyi ido alatt minden helysegbe az utak legalabb egyik oldalan jarda kellenne hogy legyen,minden utca leaszfaltozva,ivoviz halozat kiepitve,ugyan ugy a szennnyviznek a halozata,az iskolak Unios normaknak megfeleloen folszerelve.Munkahelyek letre hozasa[nem csak a rokonsagnak,baratnoknek],a fiatalsag itthon tartasa[mert aki elment…..az nehezen ter vissza amig ilyen allapotok uralkodnak].Az Unios palyazatokrol pedig………….Egyszoval,amig Ti azon vagytok hogy 4-8 ev alatt annyit ossze haracsolni hogy meg a gyermekeitek se kelljen dolgozniuk mert lessz amibol megelljenek,addig kussoljatok!

 • User
  Dátum: 2019. május 25., 11:27
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Egyesek annyira kisajatitottak az RMDSZ:-t hogy eszukbe sem jut hogy teret adjanak a fiataloknak. Amiota felkerultek a polcra ugy oda ragadtak a barsonyszekhez hogy onnan nyugdijba akarnak vonulni. Sot meg nyugdij utan is a telhetetlenseguk nem hagyja hogy elengedjek a jol jovedelmezo helyeiket (listas szavazas).Ezzel a viselkedessel eros nem tetszest valtnak ki a magyarsagbol es tobbet artanak mint amennyit hasznalnak. Pofatlansag volt a valasztottaink reszerol megszavazni a sok plusz juttatast sajat reszukre, mig a nep nagyresze nyomorog, minimal berert dolgozik, es egy elet munkajaert alig kapnak tobb nyugdijat mint a szocialis nyugdij.