Felhívás!

Egyelőre nincs számlálás

Egyelőre nincs vadszámbecslés, így nem lehet tudni, mennyi lehet a medvekvóta. A vadászok azt mondják: az időjárás teljességgel alkalmatlan a vadszámlálásra, de vannak, akik szerint az évente megejtett számlálás nem releváns, mert „az eredmény úgyis annyi lesz, amennyit ők akarnak”.

A vadszámbecslésnek az a módja, hogy néhány jól meghatározott területet meghajtanak, megszámlálják, hogy hány őz, vadmacska, szarvas, és egyéb állat jön ki, és az eredményt statisztikailag kivetítik az egész vadászterületre. A medvék esetében a gerincen és a patak mentén vonulnak végig, rögzítik a nyomokat, pontosan feljegyzik a hosszúságát, szélességét, alakját és ebből számolják ki az egyedszámot, és vetítik ki a vadászterületre. Ez a módszer jelenleg alkalmazhatatlan – mondja Fodor István, a sepsibodoki vadásztársaság vezetője.

– Ezt vagy hóban, vagy erősen felázott talajon lehet hatékonyan elvégezni, száraz időben könnyen megtörténhet, hogy ne vegyék észre a nyomokat. Másrészt ennél volnának sokkal biztosabb és modernebb eszközök, például az etetőhelyekhez szerelt videokamera, amely az időt is rögzíti, hisz akkor ki lehetne zárni azt, hogy egy álla­tot esetleg többször számoljanak meg. Harmadrészt az egésznek nem sok értelme van, mert a vadászok megszámolják a medvéket, felküldik a minisztériumba, ott pedig azt mondják, hogy nem annyi van, hanem le kell vonni belőle egy bizonyos százalékot, s akkor pontosan az jön ki, amit ők akarnak – vélekedik Fodor.

A 2016-os számlálás 6500 medvéről szólt, amely – a legóvatosabb becslések szerint is – legalább 8000 példányra nőtt azóta. Más vélemények szerint Romániában a medvepopuláció bőven meghaladja a tízezer egyedet.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások