Felhívás!

Bukarestnek nem sürgős

Bukarestnek nem sürgős Kovászna megye

Egyre nő a medvék száma vidékünkön, emberéletek és javak kerülnek veszélybe minden nap. Fejér László Ödön szenátor megoldásért fordult a környezetvédelmi minisztériumhoz, de nem kapott megnyugtató választ.

A kézdi-orbaiszéki szenátor május 7-én levélben fordult Costel Alexe környezetvédelmi miniszterhez, akit arra kért, hogy sürgősen találjanak megoldást az elszaporodott medveállomány megfékezésére.
Míg egy 69 ezer négyzetkilométeres területen az optimális egyedszám 4000, addig ez ma, hivatalos statisztikák alapján, eléri a 6500-at. Az első és legfontosabb lépés a medvekárok megelőzése lenne, de a tárcavezető által közvitára bocsátott határozatból ez teljes mértékben hiányzik.

A szenátor felszólította a minisztert, hogy a sokat hangoztatott és megígért medvekárokat fizessék ki az érintett személyeknek. A miniszter több hónapot késett válaszában nincs tényleges ígéret. A tárcavezető egy 2013 és 2018 között készült felmérésre hivatkozva azt állítja, hogy az ország területén 6825 medve, 2750 farkas, 2250 hiúz és 8577 vadmacska él, a számuk pedig optimálisnak mondható. A válasz szerint újabb felmérést készítenek, és amennyiben úgy látják, hogy a vadállatok száma veszélyt jelent az emberre vagy az általa tulajdonolt javakra, akkor annak alapján közvitára bocsátanak egy beavatkozási tervet. Erre elviekben még idén sor kerülhet.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. július 21., 12:26
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Ez van ha Bukarestbol mondja meg egy ,,magastudasu,,polgartars hogy mi a jo a szekely embernek.Ezert valahogy be kellene jutatni par egyedet a Dicso Parlament udvara,hogy simogassa a tisztelt mininter ahogy az ideje engedi.