Hirdetés
Hirdetés

Tízmilliós veszteség

Tízmilliós veszteség Kovászna megye

A június–júliusi jégesők és áradások 196 háromszéki gazda csaknem 1700 hektár termőföldjén körülbelül tízmillió lejes kárt okoztak– legalábbis ez derül ki a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság összesítéséből.

Könczei Csaba igazgató azt mondja: az elmúlt időszak extrém légköri jelenségeinek legnagyobb „vesztesei” Csernáton, Szentkatolna és Szentlélek.

– Ezek valójában pontszerű károk, nem lehetünk biztosak, hogy kárpótolják a gazdákat. Ha viszont nem készítünk hivatalos felmérést, akkor egészen biztos, hogy nem kapnak támogatást – nyilatkozta a szakember.

Az összesítés szerint, kultúrákra lebontva a következő helyzet alakult ki: krumpliban 904 hektár terményt ért kár, átlagosan 52%-os mértékben, őszi gabona 372 ha (43%), kukorica 114 ha (50%), silókukorica 14 ha (38%), cukorrépa 64 ha (45%), szója 38 ha (52%), repce 62 ha (46%), hagyma 90 ha (54%), kaszáló 5 ha (47%), egyéb (napraforgó, cékla, lucerna stb.) 13 ha (60%).

Hirdetés
Hirdetés

Az egyes kultúráknál az eddig ráköltött pénz arányába ítélhetnek meg kártérítést, amelyet leghamarabb az augusztusban esedékes költségvetés-kiigazításkor kaphatnak meg. Könczei szerint ez a felmérés akkor sem fölösleges, ha esetleg nem kapnának kártérítést a farmerok.

– Egy ilyen jegyzőkönyv vis majort igazol például a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) felé, hogy a gazda azért nem tudott bizonyos feltételeket teljesíteni, ami esetleg a csatolt támogatáshoz szükséges, mert elverte a termést a jégeső – magyarázza az igazgató.

Háromszéken június 10-én és július 3-án pusztított két nagyobb jég­eső, az első Csernáton és Szentkatolna, a második Szentlélek vidékét sújtotta. Az igazgató szerint hosszú távon „nem állami támogatásra kell várni, hanem a biztosítókkal kiegyezni”.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. július 21., 12:30
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nem beszélve a vadak okozta károk amit meglehetne előzni,de a helyi vezetőket nem érdekli. Vagy például keritést vagy villany pásztort teni az erdő szélére de sajnos meg maradt sok embernek a lopás a kommunizmusbol hogy ha 3 lejnél többet ér vigye haza. És hogy hogy kimaradt a szokásos duma: szövetkezni kell

 • User
  Dátum: 2020. július 21., 12:41
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Igazgató úr mikor beszél az autópálya által okozott negatív hatásrol, mikor az állam kisajátitja a termőföldeket ahol a pálya végig megy? Lehet nem lesz pálya 20 múlva se de jön majd pár simlis cég akik felturják a földet majd eltűntek a pénzel se pálya se föld. Kell a pálya de akkor gazdák hol termelnek a betonba? Egy hamar Kovászna megyében nem lesz anyi gyár hogy lakosság 5-6 százalékka gazdálkodódjon mint nyugaton, Gyermekeink veszik a táskát es szolgálnak további külföldön mint mi??