Felhívás!

Több opciót kell bejelölni

Több opciót kell bejelölni Kovászna megye

Tegnap járt le a határidő, amíg a nyolcadikosok benyújthatták iratcsomójukat abba az osztályba, ahová a számítógép besorolta őket. Azok számára, akik első körben nem foglalták el helyüket, nem jutottak be egyetlen osztályba sem, vagy akik nem vettek részt az első elosztáson, illetve akik nem képességvizsgáztak, holnap kezdődik a beiratkozás második szakasza.

– Fontos tudni, hogy azok a diákok, akiknek sikeres volt a felvételijük, és bejutottak egy osztályba, de nem nyújtották be az iratcsomójukat, a helyüket elveszítik. A második szakaszban a megmaradt helyekből kell majd választani – hívta fel a figyelmet Kiss Imre főtanfelügyelő.

A héten, július 22–24. között lehet benyújtani a kéréseket a tehetséggondozó szakirányú (vokacionális) osztályokba és a szakiskolákba, 27-én pedig a líceumba készülő diákok iratkozhatnak az alkalmassági tesztekre. A készségek, az idegen- vagy anyanyelvi ismeretek ellenőrzésére 28–29-én kerül sor. A megyeszintű pótfelvételi 30-án lesz. Az iratkozásról bővebb tájékoztatást az isj.educv.ro weboldalon lehet találni.

– Sajnos, több diák nem mérte fel reálisan a helyzetét, 1–2 opciónál nem jelöltek többet, mivel kimondottan egy bizonyos osztályba szerettek volna kerülni, viszont idén magasabbak voltak a bejutási határok, így akár nagyobb általánossal is kiestek. Mindig több osztályt kell bejelölni, hogy legyen egy pótterv, mert ha egy osztályba a 28 helyre 70-en jelentkeznek, akkor azok, akik lemaradnak, másfelé kell lépjenek – magyarázta a tanfelügyelő.

A tanfelügyelőség ma gyűjti össze az adatokat arról, hogy hányan foglalták el a helyüket, és hány szabad hely maradt. Az első elosztást követően 336 hely maradt szabadon a megye szakiskoláiban, a líceumi osztályokban összesen 55, amelyből a magyar nyelvű osztályok tekintetében a legtöbb szabad hely a Baróti Szabó Dávid reáltudományok osztályában és a Kőrösi Csoma Sándor szintén reál osztályában maradt. A vokacionális osztályok tekintetében 44 szabad hely maradt összesen.

Kiss Imre főtanfelügyelőt a szeptemberi iskolakezdés kapcsán is kérdeztük. Mint elmondta, mind a tanárok, diákok, mind a szülők azt szeretnék, ha az oktatás a megszokott, szabályos medrében folyna tovább, az iskola falai között.

– Szerintem járható út lenne – még akkor is, ha a koordináció nehezebb –, hogy ott, ahol nincsenek, vagy kevés a fertőzött, főleg kisebb településeken, vidéken engedjék meg, hogy menjenek a gyermekek iskolákba. Ezeken a helyeken kisebb létszámú osztályok vannak, a távolságot is jobban be lehet tartani. De pontosan itt jellemzőbb a hátrányos helyzetű tanulók többsége, akik nem rendelkeznek otthon internettel, így az online oktatás nem kivitelezhető számukra. A nagyobb iskolák inkább fel vannak készülve az online vagy felemás oktatásra – emelte ki Kiss, aki jelenleg úgy gondolja, hogy szeptembertől visszatér az oktatás a régi mederbe, legalábbis néhány település esetében. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. július 21., 14:19
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Visszatér az oktatás a régi medrébe…….
    Miért nem lehet X suliban demokratikusan iskolaigazgatót választani?! A régi “mederhez” hozzátartozik a fentről kinevezett igazgató?!