Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Brüsszeli látogatók medveügyben

Brüsszeli látogatók medveügyben Kovászna megye

Romániában tartózkodik hétfőtől csütörtökig az Európai Parlament petíciós bizottságának küldöttsége, hogy a medvetámadásokról és az illegális fakitermelésekről tájékozódjon – közölte Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselő. Az RMDSZ közleménye szerint az EP petíciós bizottságának küldöttsége Bukarestben kezdte a látogatását, hétfő délután Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter fogadta őket a minisztériumban. Ma hozzánk érkeznek.

Kedden Sepsiszentgyörgyön és Sugásfürdőn találkoznak a petíció kezdeményezőivel, gazdákkal, áldozatokkal, a sürgősségi szolgálatok vezetőivel, turisztikai szakemberekkel, környezetvédőkkel. Szerdán a képviselők Suceaván tájékozódnak az illegális fakitermelésekről. A küldöttséget elkíséri Vincze Loránt EP-képviselő.

Vincze azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a látogatást indokolttá tevő petíciókkal még az RMDSZ kormányra kerülése előtt fordultak a kezdeményezők az Unió törvényhozó testületéhez, és azóta számos előrelépés történt, de a kérdéses témákat – a medvepopuláció kérdését és az illegális fakivágást – ennek ellenére a közvélemény és az EP látóterében kell tartani. A törvénytelen fakitermelések miatt 2016–2019 között benyújtott petíciók után indították például útjára a SUMAL faanyag-nyomkövető rendszert, amelyet műholdas megfigyelő rendszerrel készül kiegészíteni a kormány. Lassacskán a törvényi keret és annak gyakorlatba ültetése tekintetében is irigylésre méltó országgá válunk az Európai Unióban, a know-how-t pedig továbbadhatjuk majd a többi országnak, ahol nagy erdőségek vannak – nyilatkozta Vincze Loránt.

Az EP-képviselő szerint medveügyben is jelentős előrelépések történtek, de mivel „nem tehetünk csipet 8000 medvébe”, a nagyvad és az ember együttélésének nehézségeire kell koncentrálni. „Az a lényeg, hogy kiderüljön, milyen nehéz az együttélése az emberrel, a településekkel, hogy bemegy a falvakra, a medvetámadásoknak áldozataik vannak, az okozott károk pedig sokba kerülnek az államnak” – fogalmazott Vincze.

Hirdetés
Hirdetés

Hozzátette, fontosnak tartja, hogy az Európai Parlament küldöttsége a helyszínen tájékozódjon a romániai realitásról, és itt győződjön meg arról, hogy a kormány és Tánczos Barna környezetvédelmi miniszternek a problémák rendezésére irányuló döntései jogszerűek. „Nagyon fontos, hogy Brüsszelből az Európai Parlament is támogassa azokat az intézkedéseket, amelyeket Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterként már előkészített. Bízom benne, hogy ez a látogatás hozzájárul ahhoz, hogy saját szemükkel lássák a küldöttség tagjai Sugásfürdőn azt, hogy a medve gyakran bejár a településekre, milyen félelmet okoz az ott élő emberekben, mennyire ellehetetleníti a turizmust, milyen veszélyt jelent a gazdák számára, az erdőszélen lévő farmok, esztenák esetében, és mennyi állat esik áldozatul” – idézi az EP-képviselőt az RMDSZ közleménye.

Az EP petíciós bizottsága a romániai látogatás során megbeszélést folytat a környezetvédelmi miniszterrel, belügyminisztériumi illetékesekkel, a Romsilva szakembereivel, civil szervezetekkel, egyesületekkel. A látogatás következtetéseiről jelentés készül, amelyet Brüsszelben tesznek közzé a kapcsolódó ajánlásokkal együtt.

Címlapfotó: Veres Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. május 16., 7:44
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Tehat valaszt kapunk arra amire a mieink nem tudnak valaszolni vagyis kiszabade loni aszt a medvet amely tobszor is bejar a faluba,alatokat szed szet esetleg emberre is tamad, de mivel a nyugati gazdag uzletemberek ide jonnek medvere vadaszni nem bisztos hogy rabolintanak a medvepopulacio gyeritesere.A trofeakat kifizetik, a medveket nem szabad kiloni,had garazdalkodjanak es kartekonykodjanak mindenfele az mar nem bruszel dolga.Az viszont igen hogy kiszabade loni – gyeritesi alapon hiszen mar nagyon sok van beloluk – az illetekesek aszt sem tudjak hogy Romaniaban hany medve van mert nincs ahonan tudni.Aszt viszont nem erti a karvalott es a meggyepaszott aldozat se hogy miert eppen bruszel kell ezekre a kerdesekre valaszt adjon, miert eppen bruszelt kell megkerdezni hogy szabade medvet kiloni es hanyat a sajat orszagunkbe vagy netalan egy kolonia vagyunk – na ezen kell elgondolkodni es azon is hogy az eltelt 30 ev alatt akarmilyen part is volt kormanyon semmilyen dontes — igazi dontes — nem szuletett meg medveugyben.Ezek csak szaporodnak es mindjart koborkutyahoz meltoan koszalnak a varosokban – egyes helyeken mar igen.
  Sajnos ez Romania kormanya.

 • User
  Dátum: 2023. május 19., 10:45
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Már már azt hittem, hogy ursula von leien jön el hozzánk,hogy meg oldja a medve kérdést!Vagy zelenski személyesen.Es ha már el jöttek olyan messziről miért nem szállnak ki egy gazdaságba ahol nem kis rendetlenseget csinált a medve,a medve károkat ki téríti meg?Igergetni bárki tud,és ezért nem kell ki öltözni.

 • User
  Dátum: 2023. május 26., 17:47
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A brusszeli rablo tolvaj bitang banda Europa halalos Ellensege.korbaccsal kikergetn ioket es uj lappal kezdeni.Phizer layen es katar kajla hogy a tobbirol hadd ne is emlitsek.