Felhívás!

Brüsszelben harcolhatnak

Miután az állatvédő egyesületek lobbijára „medvelevelet” kapott a bukaresti parlament, hirtelen visszakerült a fiókba az a jogszabálytervezet, amely öt évre levette volna a medvét a szigorúan védett fajok listájáról, amelyet már megszavazott a felsőház. Benkő Erika parlamenti képviselő szerint, „csak erős brüsszeli lobbival” lesz lehetséges kimozdítani a holtpontról a történetet.

Az „erős” brüsszeli lobbi egyelőre két európai parlamenti képviselőt jelent: Vincze Lórántot és Winkler Gyulát. Vincze Lóránt fel is szólalt a farkasok okozta károk kapcsán benyújtott petíciókról szóló közmeghallgatáson, ahol sürgette egyúttal a medvék problémájának rendezését is. Az EP-képviselő rámutatott: mostanra a medvetámadások emberi jogi kérdést vetnek fel, hiszen a barnamedve támadásai emberáldozattal járnak.

– Romániában az elmúlt hónapokban nyolc ember halt meg medvetámadásban Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyékben, nagyon sokan pedig megsérültek. A támadások lakott területek közelében történtek. Több száz­ezer euróra becsülhető az a kár, amely a gazdákat éri terményeik, jószágaik elpusztítása miatt – mondta Vincze, és hozzátette: ezekben a megyékben hetente legalább két alkalommal történik medvegázolás a közutakon vagy a vasúton.

Pár évtizede a medvét még a kihalás veszélye fenyegette, azonban mára már túlszaporodott a populáció, egy idén tavasszal készített becslés szerint a vadon élő egyedszám 6500 és 10.000 között van, ennek 80 százaléka az említett négy megye területén – mondta el a képviselő. Vincze rámutatott: az Európai Bizottság habitat direktívája nem tiltja az észszerű vadgazdálkodást, különösen hogyha a vadállatok az emberéletre jelentenek veszélyt, és ha károkat okoznak a magángazdaságokban.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 23., 19:10
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Azok az Unios Orszagok akik annyira feltik a medvet miert nem exportalnak??.Mert naluk mar reg kihalt,miert a mas boren akarjak szaporitani??.Az ember elete kevesebet er mint a medve elete???Az aki nap mint nap talakozik a medvevel,akinek naponta megvan szamolva a hatralevo elete ,kihez fordulyon segitsegert?a varosi allatvedokhoz?aki a tv ben latot medvet az mondja meg hogy mi a jo a falusinak?Ez szegyen…es embertelen.

 • User
  Dátum: 2019. december 24., 13:47
  ÉRTÉKELÉS: -6

  Es autobalesetben hanyan halnak meg evente ,ebbe a tetves gazemberek altal iranyitott Romaniaban, ahol kinyirtak az osszes erdot ,es ezert okoz ma a medve gondot ?! Azert kene lobbizni, hogy leallitsak az erdok tovabbi kitermeleset es kotelezzek a kivagott erdok ujjaulteteset ! Meghogy 8 embert olt meg a medve, es ezert engedelyezzek a kvotavadaszatot . Hiszen a romaniai szar utakon naponta tobben halnak meg autobalesetben ,mint nyolcan ! Ha ezt nektek alairjak, akkor igerjuk nektek, hogy kozosen a WORLD WILDLIFE FOUNDATION-nal olyan meretu tuntetessorozatot inditunk el, egyszerre Bukarestben es Brusszelben, amilyet meg Europa nem latott. A medve ,igen is kihaloban levo vedett allat ,es az is kell maradjon !!!

  • User
   Dátum: 2019. december 24., 15:05
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Röhely, amitte irsz még hogy tütetéssorozatt indittok bukurestiben s bruszelbe a kutya se m halgat reátok föleg nem a bürszeli kutya azon csodákozom egyátalán hogy tuttad leirni aztot hogy Worl dl wildlife fondatiaon.

 • User
  Dátum: 2019. december 24., 18:14
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nezzetek meg a BBC Earth altal keszitett, Seven Worlds One Planet ) cimu 2019-es, 7 reszes dokumentumfilmet, hogy megertsetek, miert is kell az embernek vedelmeznie bolygonk vadvilagat es termeszeti kincseit. A vadaszni ohajtoknak is ajanljuk !!!

  • User
   Dátum: 2019. december 26., 21:28
   ÉRTÉKELÉS: -7

   Te csak veggyed a jeges medveket azokot tenleg kell met azok alol elolvad a jeg az ojan kornyezet vedok miat mintte vagy akiknek nagyob az okologijaji lábnyomik mint 6 medvenek.

 • User
  Dátum: 2019. december 26., 12:14
  ÉRTÉKELÉS: 7

  “Rohely amitte irsz…” Es ezek utan azt is elhiszem, hogy csodalkozol azon, hogy en hogy tudom leirni azt, hogy World Wildlife Foundation. Hat ugy tudom leirni, hogy en meg annak idelyen megtanultam az angolt, de amint latom, te meg a sajat anyanyelveden sem tudsz helyesen irni. Jobb lenne a vadaszat helyett ,ezt tanulnad meg ! Es ne torodj te azzal, hogy hanyan hallgatnak rank, hiszen Europa szerte sokkal tobben, mint amennyien Erdelybol ,a hon szeretett UDMRedre hallgattak a magyarok kozul valaha. Arra az UDMR-re mely meg a szeretet unnepen, Karacsonykor is a vadaszatert es a gyilkolaszasert lobbizik !

  • User
   Dátum: 2019. december 27., 9:31
   ÉRTÉKELÉS: -10

   te nagy hejes iro angol tudos kioktató berröfögésedben harmincig szamoltam a heje s irasi hibákot asztán abbahagytam. Kar vot izéjél met te se tuc hejesen irni magyarul se nem meghogy agolul na ne mán. Tepedig neizéjj ne lobizzzál a vadaszok ellen met eccer belélő valamejik sos puskaval a segedbe asztan csak hasra fekuve alszol 1 hétig vzes borggatasal a csoré segeden. 😀 csokojon megegy medve!