Hirdetés
Hirdetés

Börtönben maradtak

Börtönben maradtak Kovászna megye

A védelem megalapozott jogi érvei ellenére a Legfelső Semmítő és Ítélőszék elutasította a terrorizmussal vádolt és ennek következtében öt-öt év börtönbüntetéssel sújtott Beke István, valamint Szőcs Zoltán rendkívüli felülvizsgálati kérelmét. Az alábbiakban felvillantjuk a Bukarestben kedden lezajlott tárgyalás főbb mozzanatait, és ízelítőt nyújtunk a történtek, illetve ítélet kapcsán a helyszínen megfogalmazott véleményekből.

Hirdetés
Hirdetés

Az ülésteremben az elítéltek ügyvédjein, családtagjain és barátain kívül jelen volt Fejér László Ödön háromszéki szenátor és Kulcsár Terza József parlamenti képviselő, Csóti György, a Budapest székhelyű Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója, valamint Kátai Edit, az MTVA sepsiszentgyörgyi tudósítója és jómagam lapunk képviseletében. Így mindnyájan tanúi voltunk, hogyan próbálta az óvás jogosságát tárgyaló bírói testület egyik tagja az ügyvédek józan és tényeken alapuló érvelését megakadályozni. Így azok csak részben tudták kifejteni, miért gondolják úgy, hogy védenceiket jogtalanul ítélték el.
Az ítélet indoklása szerint ugyanis a kézdivásárhelyi fiatalemberek egy pokolgép felrobbantásával rá akartak ijeszteni a helyi román közösségre, hogy máskor ne szervezzen katonai parádét de­cember 1-je tiszteletére. Az ilyen szándékra azonban a büntetőtörvénykönyv egyetlen cikkelye sem vonatkozik, ezért nem kérhető számon. Állításukat az ügyész sem tudta megcáfolni, így a vád alátámasztott és határozott fenntartása helyett csupán annyit jegyzett meg alig hallhatóan, hogy az ügyvédek álláspontja megalapozatlan.
Mindezek következtében az érintettek rossz szájízzel és kétségek közt vergődve hagyták el az alig 20 percet tartó tárgyalás helyszínét, és a sajtó képviselőinek kérdéseire válaszolva már az intézmény kapujában hangot adtak az igazság érvényesítésével kapcsolatos elvárásaiknak. Fejér László Ödön szenátor például úgy vélekedett, a romániai bíróságoknak is el kell jutniuk oda, hogy megsemmisítsék a törvénytelenül meghozott vagy eljárási hibákkal terhelt ítéleteket. Kulcsár Terza József képviselő szerint, amennyiben Románia komolyan veszi a demokrácia szabályait, akkor felmentik a székely ifjakat, ha viszont ez nem történik meg, akkor azt jelenti, hogy a magyar üldözés folytatása mellett döntött.
„Bízunk a Jóistenben, mert a történtek fényében a román igazságszolgáltatásban nem igazán tudunk” – jelentette ki Beke István felesége. „Bíztunk abban, hogy a józanság és az emberség egyszer véget vet Romániában a jogállamiság nemzeti hovatartozás alapján történő, rendszerszintű megsértésének. Ezzel szemben bebizonyosodott, hogy délkeleti szomszédunknál még mindig nincs független igazságszolgáltatás, a soviniszta, magyargyűlölő erők által irányított titkosszolgálatok diktálnak… A közeljövőben megkeressük több nemzet európai parlamenti képviselőjét, tegyenek lépéseket az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítására Románia ellen. Hasonló lépést tervez az Európai Bizottság is, amelyet minden erőnkkel támogatni fogunk” – nyilatkozta Csóti György a kedvezőtlen ítélet hallatán. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások