Felhívás!

Az EP-képviselők elé vinné Beke és Szőcs ügyét a Kisebbségi Jogvédő Intézet

Az EP-képviselők elé vinné Beke és Szőcs ügyét a Kisebbségi Jogvédő Intézet Kovászna megye

Elfogadhatatlannak nevezte Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke a román legfelsőbb bíróság döntése, amely elutasította a terrorizmus vádjával – szerintük ártatlanul – öt-öt év szabadságvesztésre ítélt székelyföldi férfiak, Beke István és Szőcs Zoltán rendkívüli felülvizsgálati kérelmét szerdán.

“Az erdélyi őshonos magyar kisebbség száz éve elnyomásban és a folyamatos megfélemlítés, üldözés ellenére próbál megmaradni szülőföldjén. Az emberi jogi sérelmek közepette mégis szomorú mérföldkőnek számít a román legfelsőbb bíróság tegnapi döntése” – írták közleményükben.

Közölték: a politikai foglyoknak tekinthető elítéltek ügyében ügyvédek bizonyították a jogerős döntés megalapozatlan voltát, továbbá a számtalan súlyos eljárási hibát, tévedést. Ennek ellenére a bírák nem jogi, hanem politikai döntést hoztak abból a célból, hogy védjék a román titkosszolgálat érdekeit és fenntartsák a magyarság megfélemlítését szolgáló korábbi döntést – írták.

“A jogtalanságba soha nem szabad beletörődni, ezért folytatni kell az emberi jogi küzdelmet nemzetközi szinten is a foglyok kiszabadítása érdekében. Az ártatlan székely fiatalok által indított, az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt folyamatban lévő eljáráshoz gyakorlati segítséget nyújtunk, és az uniós jogi lehetőségeket is ki fogjuk használni” tudatták.

Széleskörű összefogásra is szükség van, mivel a magyarellenes intézkedések valódi célja az erdélyi magyarság beolvasztása, megfélemlítése, megalázása és másodrangú állampolgári sorban tartása – fűzték hozzá.

A közleményben kiemelték: elítélik a jogsértő eljárást és az emberi jogok súlyos megsértését, ezért erőikhez mérten fokozzák a székely politikai foglyoknak nyújtott támogatást, ugyanakkor felhívják a világ közvéleménye és az emberi jogi szervezetek figyelmét, hogy Románia magyarellenes politikája, joggyakorlata az ’50-es évek sztálinista, Ceaușescu-féle elnyomását idézi és a külhonban élő többmilliónyi magyarság ma Európa leginkább üldözött nemzetisége.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.