Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Az összefogás ereje Magyarhermányban

Az összefogás ereje Magyarhermányban Kovászna megye

Nagyszerű dolog látni, hogy milyen erős egy közösség, amikor összefog – mondta el keddi sajtóértekezletén Kovászna megye prefektusa. Dr. Ráduly István Magyarhermányra utalt, ahol a tavalyi katasztrofális árvíz után a helyi közösség példás összefogással rendbe tette a református műemlék templomot. Kiderült az is, hogy idén 184 birtoklevelet állítottak ki, és mindössze két tanácshatározatot támadtak meg.

Hirdetés
Hirdetés

Ráduly István Magyarhermányban tájékozódott a helyreállítási munkálatok menetéről.

– Amikor 2021. június 21-én Tánczos Barna miniszterrel a helyszínen jártunk, bokáig ért az iszap az A-kategóriás műemlék padsorai között. Azóta Moisza Arnold tiszteletes vezetésével, a biztosítótól kicsikart pénzzel, az erdővidéki hívek adományaival, valamint a helyi közösség megfizethetetlen önkéntes munkájával ragyog minden: az összerepedezett beton helyén homokba helyezett téglapadló van, lecsiszolták és újrafestették padokat, megújult a fűtésrendszer. Szívmelengető látni, hogy milyen erős a közösség, amikor összefog – nyilatkozta a prefektus.

Mint ismeretes, 2021. június 20-án, egy felhőszakadást követően elöntötte az ár Magyarhermány több háztartását, valamint a 15. századi eredetű református templomot. A cinterembe beáramló víz megrongálta a falakat, és előbb a déli oldalon lévő portikuszon, majd a nyugati ajtón keresztül is befolyt a templomba. Körülbelül egy méter magasságban lepte el a templombelsőt, tönkretette a falakat, a fapadlót, a fűtésrendszert és a teljes bútorzatot.

A megyei földtulajdon-megállapító bizottság munkáját kiértékelve a prefektus elmondta: 2022 első hat hónapjában 184 birtoklevelet állítottak ki összesen 308,95 hektár területre, ebből 62 birtoklevél erdőterület tulajdonjogát állította vissza (193,63 ha), 122 pedig mezőgazdasági területre vonatkozott (115,32 ha). A bizottság idén június 30-áig 145 kérést bírált el. Ezekből 105-öt jóváhagyott, 12-t elutasított, 28 birtoklevél pedig különböző okokból módosításra került.

– Csak csendben jegyzem meg, hogy a közhiedelemmel ellentétben a prefektúrán nem „ülnek” a visszaszolgáltatási iratcsomókon. A megyei földosztó-bizottság havi ülését megelőzi az illetékes munkacsoport több ülése, amelyen eldöntik, hogy egy beküldött dossziét jóváhagyják vagy sem. Ha nem hagyják jóvá, akkor visszaküldik a polgármesteri hivatalba, megjelölve, mik a hiányosságai – részletezte Ráduly.

A visszautasítások leggyakoribb okai közé tartozik, hogy a kérelmező nem dokumentálja kellőképpen örökösi minőségét, hogy az illető terület nem szabad, vagy valaki ragaszkodik ahhoz, hogy a földet pontosan ott adják vissza, ahol ősei birtokolták, de ez esetleg már nem lehetséges, mert arra korábban már kiállítottak birtoklevelet.

Ami a helyi tanácsok, illetve a megyei tanács által elfogadott határozatokat illeti a prefektus elmondta: a 87 megyetanács-határozat közül egyben találtak törvénytelenséget (1,15%), ezt visszaküldték, és kijavították. A helyi tanácsok az első fél évben 1944 határozatot fogadtak el, ezek közül 26 (1,33%) nem ment át a szűrőn, ebből 24-et módosítottak, kettőt nem; ezeket a prefektúra megtámadta a közigazgatási bíróságon. A megyetanácselnök 146 rendeletében nem találtak hibát, a polgármesterek 5165 rendelete közül is csak három (0,06%) tartalmazott törvénytelen elemeket, azokat a településvezetők kijavították.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.