Felhívás!

Általános piros forgatókönyv

Általános piros forgatókönyv Kovászna megye

Sepsiszentgyörgyön 32 intézmény (iskola és óvoda), ráadásul a sportiskola és a Tanulók Palotája alkalmazza mától a piros forgatókönyvet, miután a megyeközpontban az ezer lakosra eső koronavírus-fertőzöttek száma meghaladta a 3-at, áll a Kovászna megyei tanfelügyelőség honlapján. Ma reggeltől piros még további hét település iskolája, Barót egyelőre sárga.

Mennyire vannak felkészülve az iskolák erre a helyzetre, kérdeztük Kiss Imre főtanfelügyelőt, aki elmondta: annak ellenére, hogy a hír nem ért senkit váratlanul, egy-két napba beletelik, míg átállnak az intézmények a szinkronos, azaz videokonferenciás, élőben közvetített oktatásra, és nem kizárt, hogy az internethálózat megterheltsége gondot fog okozni. Ami az eszközfelszereltséget illeti, ez némileg javult a tavaszhoz képest, a kormány által megígért táblagépeket minden nap várják, miután már van néhány megye az országban, amelyik megkapta azokat. Azoknak a diákoknak, akiknek nincs hozzáférésük az online oktatáshoz, az iskolák meglévő digitáliseszköz-állományukból kölcsönözhetnek.

Ami a tanítást illeti, jelen állás szerint Angyalos, Árkos, Bodok, Kézdialmás, Kézdiszentkereszt, Málnás, Nagypatak és Szentgyörgy szerepel a Kovászna megyei piros forgatókönyves települések listáján. A tanfelügyelőség nyilvántartása szerint ebben a tanévben 35 diák, 23 pedagógus (óvónő, tanítónő és tanár) és két dada kapta el a koronavírus-fertőzést, de ezek csak a Közegészségügyi Igazgatóság által jelentett esetek, amelyek között nem szerepelnek olyan megbetegedettek (tanügyi káderek), akiknek nem voltak kontaktjai, így közösségük nem került karanténba.
A tanfelügyelőségen jelenleg öt tanfelügyelő fertőzött, őket már korábban hazaküldték, otthonról végzik munkájukat.

Polyánban is otthonról tanulnak

A kézdiszentkereszti Trefán Leonárd Általános Iskola ma reggeltől piros forgatókönyv szerint, online térben folytatja az oktatást. Ennek értelmében az óvodásoknak és iskolásoknak otthon kell maradniuk. A polyáni iskola sárga forgatókönyvvel kezdte meg szeptemberben az oktatást, rá egy hétre zölden folytatták, de mai naptól piros forgatókönyvvel működnek (a tegnapi nap folyamán a helyzet kétszer is változott). A bélafalvi óvodások és iskolások továbbra is teljes létszámmal, fizikai jelenléttel vehetnek részt az órákon.
Barót még sárga
A Közegészségügyi Hivatal által közölt vírusos fertőzésekre vonatkozó adatokat és az iskolák felszereltségét figyelembe véve mind a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum, mint a Gaál Mózes Általános Iskola vezetőtanácsa múlt csütörtöki ülésén azt a határozatot hoztak, hogy október 19-től, hétfőtől a sárga forgatókönyv szerint történjen a tanítás a baróti tanintézményekben. 

Beteg nem volt, de bezárták az iskolát
Pénteken döntötték el, hogy tizennégy napig online rendszerre tér át a kálnoki Bedő Albert-iskola és óvoda (képünkön), holott a faluban gyakorlatilag senki sem beteg, mondta el megkeresésünkre Kisgyörgy Sándor polgármester. A falu felső felén, tulajdonképpen a hegy tetején él egy sepsiszentgyörgyi család, amely mind a négy tagjának pozitív lett a koronavírus-tesztje. A szülők Sepsiszentgyörgyön dolgoznak, a gyerekek Sepsiszentgyörgyre járnak iskolába, gyakorlatilag reggel és este autóval átmennek a falun, ennyi – mondta el Kisgyörgy Sándor, aki „teljesen indokolatlannak” tartja, hogy emiatt bezárták az iskolát és az óvodát is. Az online oktatásról megvan a maga véleménye.
– Na, ne vicceljen most velem! Milyen online oktatás? Azt nem tudják tisztességesen megcsinálni nagyvárosok nagy iskoláiban sem, akkor most mit mondjak én a kálnoki óvodáról? Az óvónő telefonon, vagy ahogy eléri a szülőket, kiadja a feladatot, és azt vagy megcsinálják, vagy nem. Kisgyörgy Sándor sérelmezi, hogy az „önkormányzatnak csúfolt” helyi adminisztrációnak nemhogy nem kérik ki a véleményét, de még csak nem is értesítik hivatalosan arról, hogy bezárták azokat a tanintézményeket, amelyeket amúgy az tart fenn.
Egyébként Kálnok mától kizöldült, tudtuk meg a tanfelügyelőségtől.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.