Felhívás!

Piros lett a megyeszékhely

Piros lett a megyeszékhely Kovászna megye

Mától a megyeszékhelyen 14 napra digitális rendszerre térnek át az oktatási intézmények, nem működhetnek a vendéglők, bezárnak a mozik, a színházak és játéktermek, kötelező lesz a maszkviselés minden kül- és belterületen – mondta el tegnapi sajtóértekezletén Antal Árpád, aki személyes tapasztalatairól is beszélt.

A megyeszékhely polgármestere a vészhelyzeti bizottság tegnapi ülésén arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy két nyelven figyelmeztessék a lakosságot a szabályokra, és az első napokban ne bírságoljanak, hanem elsősorban tájékoztassanak. Antal Árpád, aki az elmúlt hetekben átesett a koronavírus-fertőzésen, személyes tapasztalatait is megosztotta.

– Igen jelentős energiaveszteséget okozott a vírus, úgy mozogtam, mint az a játék, amelyből éppen fogy ki az elem, pedig nincs semmilyen krónikus betegségem, és viszonylag sokat sportolok. Napokig nem tudtam megkülönböztetni a sót a cukortól, a házicsokit a csípőspaprikától – mondta Antal, aki gyógyszert nem, csak vitamint szedett.

Hozzátette: nincs kellő ismeret és információ birtokában, hogy belássa, a hatóságok intézkedései arányosak-e a fertőzöttség veszélyével, de az világos, hogy meg kell tanulnunk – egy időre legalábbis – együtt élni a vírussal.
– A legfontosabb az, hogy vigyázzunk magunkra és egymásra, és vegyük tudomásul: attól függ, mi lesz 14 nap múlva, hogy ma mit csinálunk – nyomatékosította.

A piros forgatókönyv akkor lép életbe, ha egy településen az elmúlt 14 napban regisztrált új esetek összege (amelyből levonják a szociális intézményekben jelentkező esetleges gócpontokat) ezer lakosra vetítve három napon keresztül meghaladja a hármat. Ez – a hivatalos 62 ezer lakossal számolva – 186 eset lenne. Sepsiszentgyörgyön október 2-a és 16-a között 211 esetet jegyeztek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.