Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A szabadságharc hőseiért

A szabadságharc hőseiért Kovászna megye

Háromszék-szerte tisztelegnek és emlékeznek az utódok az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésére, melynek áldozatai között földijeink is voltak.

Hirdetés
Hirdetés

„Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak!” – ezzel a mottóval hívja emlékezni Kézdivásárhely lakosait a városháza. Október 23-án, vasárnap 11 órától istentisztelet lesz a református templomban, amelynek részeként ünnepi műsort adnak elő a Református Kollégium tanulói. 12.30-tól a református temető 1956-os kopjafájánál lesz tisztelgés, este fél héttől fáklyás felvonulásra kerül sor a kantai Szentháromság-templomtól indulva a Gábor Áron térig. Ezt követően, 19 órától megemlékező műsort tartanak a Vigadóban, közreműködnek a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákjai.

Ünnepség Sepsiszentgyörgyön

Október 23-án Sepsiszentgyörgy önkormányzata és a Volt Politikai Foglyok Szövetségének Kovászna megyei szervezete is megemlékezést tart az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából. Vasárnap 12:30-kor koszorúznak a polgármesteri hivatal homlokzatán található Gloria Victis-táblánál, majd 13 órakor a Szalai Attila 1956-os mártír Csíki utcai emléktáblájánál.

A Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán található ’56-os emlékparkban 19 órától megemlékezésre kerül sor, ahol közreműködik a Cantus Firmus Vegyeskar, a Magyar Férfidalárda, a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai, beszédet mond Miklós Zoltán, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője, Török József, a Volt Politikai Foglyok Szövetségének Kovászna megyei elnöke; áldást mond Marosi Árpád protestáns lelkész. Közreműködik a 14. számú Dr. Kovács Sándor Cserkészcsapat és a 115. számú Bölöni Farkas Sándor Cserkészcsapat. A himnuszok eléneklése után koszorúzásra kerül sor.

Az ’56-os emlékparkból a fáklyás felvonulás 20 órakor indul az Erzsébet parkba, a kommunizmus áldozatai emlékére felállított kopjafához, ahol a Pro Musica Kamarakórus előadását és Takó István római katolikus plébános áldását a koszorúk elhelyezése követi.

Erdővidék is tiszteleg

Vasárnap 17 órától megemlékezés és koszorúzás a Gaál Mózes Általános Iskola udvarán, Jan Palach, Bauer Sándor és Moyses Márton kegyhelyénél, illetve a négy baróti diákforradalmár: Bíró Benjámin, Józsa Árpád Csaba, Kovács János és Moyses Márton emléktáblájánál. A megemlékezés közreműködői a Gaál Mózes Általános Iskola diákjai.

Az eseményt követően a jelenlévők átvonulnak a Petőfi Sándor (Híd) utcai 1956-os emlékműhöz, ahol folytatódik a megemlékezés. Diákok dalokat adnak elő és szavalnak, beszédet tart Soós Kázmér történelemtanár és Benedek-Huszár János polgármester, imát és áldást mond Ilkei Árpád vargyasi unitárius lelkész. A megemlékezést követően a baróti művelődési ház kistermében Kelemen Csongor volt ’56-os politikai fogoly Az én ’56-om címmel tart visszaemlékező előadást. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Az 1956-os hősökre emlékeznek Kovásznán is a Lyukaskő Egyesület és a Magyar Polgári Párt szervezésében október 23-án 12.30-kor a központi parkban. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. október 21., 9:26
  ÉRTÉKELÉS: 2

  1956 !

  Még gyermek voltam, amikor sírni láttam.
  Anyám szép arcán, csorogtak a könnyek.
  Fogtam kezét, mellette álltam.
  Megilletődve néztem a szemét.
  A rádió mondta:” Véres az utca!”
  Részvételen, az ólom-szürke Ég.
  Járdákon, halott gyerekemberek ,
  már fekszenek. S nincs vége még!
  Kiterítve, mosolyogva üzennek:
  a Jövőnek, és a Jelennek:
  “Ne féljünk, ha tankokat küldenek
  ellenünk, eltiprói a Szabadságnak,
  Rendnek !”
  Estére megjött vasmunkás Apám
  Szomorú volt, és most is hallgatag.
  És az erek, a homlokán lüktettek,
  akár a szavak, a kopott, ócska
  rádióban ?
  “Riadó van! Riadó van!”…