Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A legízletesebb szalonnát, kolbászt és füstölt húst is díjazták

A legízletesebb szalonnát, kolbászt és füstölt húst is díjazták Kovászna megye

Húsos, füstölt és abált szalonnát is díjaztak vasárnap a háromszéki Szalonnafesztiválon, amelyet másodjára szerveztek meg a sepsiszentgyörgyi Park Hotelnél. A kétnapos termékvásáron édes, sós finomságokat és házi pálinkát is kóstolhattak az odalátogatók, a programot élő zenével és előadásokkal tarkították a szervezők.

Hirdetés
Hirdetés

Tavaly mínusz húsz fokban, idén hűvös tavaszi reggelen vette kezdetét a második Szalonnafeszt, amelyet ez alkalommal is a Puskás Tivadar Szakközépiskola diákjai nyitottak meg a hagyományos disznóvágáson. A vásáron ekkor már izgatottan várták a kóstolni vágyó vendégeket az árusok, akik hagyományos ízekkel készültek a fesztiválra: kolbászból, füstölt húsból és mindenféle szalonnából lehetett csipegetni, de kürtőskalács és lángos, valamint házi méz és csokoládé is terítékre került a standokon.

Fotó: Tuchiluș Alex

Azonban hiába volt bő választék, a látogatók lassan gyűltek, a hétvégén közel sem volt akkora a forgalom, mint amire a termelők számítottak. Márpedig Maros, Hargita, Brassó és Kolozs megyéből is érkeztek árusok, remélve, hogy idén több lesz a látogató, hiszen a környező megyékben évről évre egyre nagyobb sikert arat a gasztronómiai rendezvény. A vártnál kisebb érdeklődéstől függetlenül az előre meghirdetett programhoz javarészt sikerült tartaniuk magukat a szervezőknek, és végül a jó hangulatot is sikerült megőrizni, hiszen a finom falatokat élő zeneszó és pálinkakülönlegességek is kísérték.

Fotó: Tuchiluș Alex

Öt kategóriában díjaztak

Füstölt, abált, húsos szalonnát, valamint kolbászt és füstölt húst is díjaztak az idei fesztivál részként meghirdetett versenyen, amelyre magánszemélyek és cégek is jelentkezhettek. A zsűri tagjai éppen a mintákat értékelték, amikor az idei mezőnyről kérdeztük őket. Dragomér József elmondta, hogy tavalyhoz képest kevesebben jelentkeztek, a minőség azonban sokat javult.

Fotó: Tuchiluș Alex

„Nagyon dicséretes volt a felhozatal, nem volt könnyű dolgunk egyik kategóriában sem. Úgy tapasztaltuk, hogy idén nagyobb volt a versenyszellem, és most már azt is tudják, mire kell odafigyelniük úgy a tálalás, mint az ízek tekintetében” – magyarázta. A bírák szerint változatos volt a benevezők listája, sikerült bevonzani más megyékből a termelőket, de közben mintha „lemorzsolódtak” volna a háromszékiek. Remélik, hogy a következő alkalommal majd bátrabbak lesznek a környékbeli jelentkezők is.

Fotó: Tuchiluș Alex

Milyen is a jó szalonna?

A számos díjat begyűjtő, Négyfaluból érkezett Rab Jánost kérdeztük arról, mi a jó szalonna titka. „Az első dolog az állattartás. Mi a régi hagyományokhoz híven neveljük a disznót, főtt krumplival etetjük, méghozzá melegen, nyáron is” – állította a két első díjat is begyűjtő Brassó megyei versenyző.

Fotó: Tuchiluș Alex

A Kolozs megyei Búzáról érkezett Szász György szerint nincs nagy titok, a legfontosabb összetevő a só, a füst és a türelem. Mint mondta, ő kizárólag mangalicából készít szalonnát, és fontosnak tartja, hogy minden a maga hagyományos módján készüljön, a hozzá illő ízesítéssel, tiszta alapanyagokkal. Ezzel a módszerrel végül az abált és a húsos szalonna kategóriájában is dobogós helyen végzett.

Fotó: Tuchiluș Alex

A díjazottak:

füstölt szalonna kategória nyertese Rab János, a második helyezett Fecső Attila, a harmadik díj pedig Gazdag Balázsnak járt.

Az abált szalonna kategória legjobbja szintén Rab János, utána következik Fecső Attila és Szász György.

A legfinomabb húsos szalonnát Fecső Attila készítette, második díjban részesült Szász György, harmadikban Gazdag Balázs.

A kolbász kategóriában Szász György az abszolút nyertes, lehagyva Rab Jánost, illetve a harmadik díjas Stekbauer Hubát.

Füstölt húsból szintén Szász György remekelt a legjobban, rögtön utána következik Rab János és Fecső Attila.

cégek közül a legjobb füstölt szalonnát a Park Vendéglő csapata készítette, a legjobb abáltat pedig a Kovács Vendéglő. A legfinomabb kolbász a Stekbauer Manufaktúráé, a húsos szalonna kategória nyertese a Kovács Vendéglő.

Az okleveleket és borokat az öttagú zsűri adta át: Sikó Barabási Sándor, Balog József, Dragomér József, Vajda Zsigmond és Jánosi Imre.

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások