Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

35. alkalommal lobbantották lángra a forradalom fáklyáját

35. alkalommal lobbantották lángra a forradalom fáklyáját Kultúra

Vasárnap délben nyitották meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékét megidéző, 35. ünnepi tárlatot a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítótermében. Az április 4-ig látogatható kiállítás egy ideig az utolsó lesz az intézményben.

Hirdetés
Hirdetés

A jelenlévőket Dimény Attila múzeumvezető köszöntötte, kiemelve, hogy a forradalom és innováció témakörében meghirdetett tárlat nagy érdeklődésnek örvendett az alkotók körében, 39 háromszéki és barcasági képzőművész összesen 53 munkát küldött be. „Elsősorban nekik tartozunk nagy-nagy köszönettel, hogy a 35. alkalommal sorra kerülő tárlatra ilyen szép számban jelentkeztek” – fogalmazott, majd név szerint ismertette a kiállító művészeket.

Fotó: Dénes Botond

A tárlatot megnyitó Lénárt Tamás művészettörténész párhuzamot vont a szabadságharc során tapasztalt nemzeti átszellemülés és a művészi alkotás között. „Egyszerű és békés iparosok táborrá és gyárteleppé alakították Kézdivásárhelyt, és varázsütésre álltak elő ágyúöntőde, fegyver-, lőpor- és gyutacs-gyárak. Megkondultak az ágyúk és dörrentek a harangok, a nemzet pedig egységben harcolt a hon javáért. Ilyen emelkedett állapot a művészi alkotás is, ami alatt a forrongó gondolatok materializálódnak. A sűrített jelenlétben az egyén alárendelődik belső kényszerének, roppanásig feszül a cselekvő kéz és az örökmozgó fantázia, hogy végül rend teremjen” – fogalmazott.

Fotó: Dénes Botond

A kiállított munkák kapcsán elmondta, a technikai, mediális és stiláris sokszínűség mögött önálló alkotói stratégiák és szemléletmódok állnak, az alkotások kiemelt témái az összetartozás és az átalakulás. Hozzátette, a tárlat részét képezi néhai Vetró Bodoni Zsuzsa két, még ki nem állított pasztellképe is. „Örökség című munkája megpecsételve ad hitelességet a szabadságharc ügyének, ugyanakkor felelősségre is von a forradalom szellemiségének őrzésében” – hangsúlyozta.

A művészettörténész kifejtette, önvédelmi harcokat vívunk ma is, főként embernek való megmaradásunkért, ezért szükségünk van olyan szellemi tüzérekre, akik utat törnek a viaskodások közepettem és képesek folyamatosan megújulni. „A szabadságharc emlékezete lelkesítő és mozgósító erő, ugyanakkor folytonos önreflexióra és fejlődésre késztet. Köszönet a művészeknek, hogy már 35 éve újra és újra lángra lobbantják a forradalmi fáklyát, és tovább osztják fényét a múzeum kiállítóteremben. Őrizzük e lángot az ünnepre készülődve” – zárta gondolatait Lénárt Tamás.

Fotó: Dénes Botond

A tárlat április 4-ig látogatható, azt követően a Székely Katonanevelde épületébe való költözés miatt egy ideig zárva tart majd a múzeum – közölte Dimény Attila intézményvezető.

A rendezvényt Józsa Irén és Nagy-Babos Tamás magyartanárok szavalata, illetve a Fórika Balázs karnagy vezette Cantus Kamarakórus által előadott kórusművek tették ünnepélyesebbé.

Fotó: Dénes Botond

Fotó: Dénes Botond

Fotó: Dénes Botond

Fotó: Dénes Botond

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük