Hirdetés
Hirdetés

A kovásznai román közösség nagy ünnepe

November 30-án, Szent András napján közel háromszáz személy jelenlétében került sor a vajnafalvi Ifjúsági Parkban Mihai Eminescu román költő tiszteletére állított mellszobor avatójára. A több mint kétórás esemény ideje alatt ünnepi beszédek hangzottak el, az ortodox egyház képviselői megszentelték a műalkotást, majd kulturális műsorral zárult az esemény.

Hirdetés
Hirdetés

Az eseményen többek között jelen volt Gyerő József polgármester, Jeszenovics Róbert Károly alpolgármester, dr. Ráduly István prefektus, Sebastian Cucu alprefektus, dr. Nicolae Enea, a Dr. Benedek Géza Szívkórház orvosigazgatója és a szoborállítás kezdeményezője, IoanCândea nagyszebeni szobrászművész és Ion Chicu, a fürdőváros moldáviai testvérvárosának, Călărași küldöttségének vezetője. Nyitóbeszédében a szívkórház orvosigazgatója tisztázta, hogy nem politizálni gyűltek össze, hanem megünnepelni a város román közössége számára fontos emlékmű állítását és tisztelegni a nagy költő emléke előtt.

A felszólalók így csupán egy-két utalást tettek a megyeszékhelyen történtekkel kapcsolatosan. Ioan Lăcătușu, a Románok Kovászna, Hargita és Maros Megyei Civil Fórumának vezetőségi tagja azt sérelmezte, hogy Sepsiszentgyörgy maradt az ország egyetlen olyan megyeszékhelye, ahol még nem állítottak szobrot Eminescunak, ahol még egy utcát sem neveztek el róla.

Mihaela Aionesei Pașcaniban született, de ma már Kézdivásárhelyen élő költőnő beszédében arra tért ki, hogy mostantól van egy olyan hely a városban, ahol a románok bármilyen alkalomból összegyűlhetnek és ünnepelhetnek anélkül, hogy ezzel bárkit zavarnának. A meglepetés azonban dr. Ion Deaconescu, a Mihai Eminescu Nemzetközi Akadémia elnökétől érkezett, aki azzal a javaslattal fordult a fürdőváros polgármesteréhez, hogy 2024-ben Kovásznán rendezzék meg az ünnepelt költő nevéhez fűződő nemzetközi versfesztivált. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük