Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kórházfejlesztés az első

A kórházfejlesztés az első Kovászna megye

Elsősorban a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházat érintő beruházások szerepelnek azon az ideiglenes beruházási listán, amelyet Kovászna Megye Tanácsa az országos költségvetés hiányában februári soros ülésén fogadott el, szerdán.

„Még mindig nem jelent meg az idei költségvetés. Két hónapja takaréklángon működünk, és ez nem normális helyzet. Most elfogadtuk az ideiglenes beruházási listát, hogy lehessen dolgozni, haladni” – mondta újságírói kérdésre válaszolva Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, megjegyezve, hogy a költségvetés tartalma biztató Háromszék számára, de a Hivatalos Közlönyben való megjelenésének késése országszerte gondokat okoz.

Az ideiglenes listán a korábban elkezdett beruházások szerepelnek, azok folytatásához különítettek el összegeket, többek között az új tüdőkórház megvalósíthatósági tanulmányára 55 ezer lejt, tudva, hogy az építés költségei szerepelnek az országos költségvetésben, számolt be a tanácselnök, ugyanakkor 550 ezer lejt szánnak a megyei kórház csatornarendszerének korszerűsítésére és a tisztítórendszer működésbe helyezésére.

Hirdetés
Hirdetés

A tanácsülésen jóváhagyták, hogy a megye részt vegyen az Alutus Régió Egyesület által kiírt, szociális szolgáltatások fejlesztését célzó LEADER pályázatán. A 60 ezer euró értékű projekt a Baróti Rehabilitációs Központ fejlesztését tűzi ki célul, a megpályázott összegből rehabilitációs felszereléseket, valamint akadálymentesített mikróbuszt vásárolnának. A Baróti Rehabilitációs Központ része a Baróti Közösségi Szolgáltatási Központnak, együtt a Fogyatékos gyermekek elhelyezési központjával, a nappali központtal és a családi házzal. A központ által nyújtott szolgáltatások a fogyatékkal élő, speciális igényű, 0–15 éves kor közötti gyermekeknek szólnak, akik a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság központjaiból, valamint családokból kerülnek ki, illetve 18 év alattiaknak kinetoterápiás foglalkozást biztosítanak.

Két új testvérmegyei kapcsolatot kezdeményez Kovászna Megye Tanácsa, tájékoztatta Tamás Sándor a testületet a tanácsülés végén. Cosmin Boricean, Sabin Calinic, Ion Deaconu, Olimpiu Floroian, Cătălin Morar és Florentina Teacă tanácsosok hivatalos levélben kérték, hogy a megye a moldovai Cimișlia Járás Önkormányzatával alakítson ki testvérkapcsolatot. A tanácselnök kezdeményezte, hogy az olaszországi Bozen Dél-Tirol Autonóm Tartománnyal is létesítsenek testvérkapcsolatot, ennek érdekében szervezik ma, február 21-én a Dél-Tirol – Székelyföld című konferenciát, ahol szándéknyilatkozatot írnak alá. Április 1–4. között Strasbourgban, az Európa Tanács épületében mutatkozik be Kovászna megye, az elképzelések szerint elsősorban turisztikai kínálattal kívánják Háromszék kincseit, értékeit népszerűsíteni, hangzott el a tanácsülésen.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük