Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újabb változások jönnek

Újabb változások jönnek Kovászna megye

Kedden sajtótájékoztatón jelentette be Ecaterina Andronescu az általa már ebben az évben betervezett változásokat a tanév szerkezetében, illetve a próba-képességvizsgákat illetően. Minden rendben lenne, ha ezekről a változásokról időben értesülnénk – vélik az érintettek, a pedagógusok és szülők.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint idén a téli ünnepek idejére eső vakáció (december 21. – 2020. január 12. között) egyúttal félévközi vakáció is lesz. Az első fél­év így 15 hetes lesz, a második pedig húszhetes (január 12. – június 12. között), amelyet a kéthetes tavaszi vakáció szakít meg (április 4–21. között). Így kevésbé lesz felszabdalt a tanév, indokolta meg a változások okát miniszter asszony. A következő tanév az eddigieknél korábban, szeptember 9-én kezdődik. Másik „meglepetés”, hogy már ebben a tanévben, pontosabban már jövő hónapban, március 18–21. között a nyolcadikosokkal és a 9–12-sekkel együtt a hetedikesek is próbavizsgáznak.

Bár végső soron nem meglepő ez az újabb reform, hiszen a kormány több tevékenységi területen, többek közt a gazdaságban is ilyen ad hoc rendelkezésekkel rukkol elő, amelyek a pénzügyi tervezést is lehetetlenné teszik, ezúttal is nagyon kellemetlenül érintik ezek a változások az érdekelt feleket.

Hirdetés
Hirdetés

Már István, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen-líceum igazgatója elsősorban azt kifogásolta, hogy a híreket az utóbbi időben a Facebookról és mindenféle, nem hivatalos információs forrásból tudják meg, a mai napig hivatalos átirat ezekről a változtatásokról nem érkezett. Másodsorban a tanév közepén életbe lépő intézkedéseket ellenezte: a szimulálásoknak van ugyan jótékony hatása, hiszen szokják a diákok a helyzetet, barátkoznak a tételekkel, de a hetedikeseket tanító tanárok nem tudják, hogy a vizsgára meddig kell eljutniuk az anyaggal, a vizsga miatt kiesik pár nap a tanításból, a szimuláció megszervezése pedig teremgondokat szülhet különösen most, hogy az iskolaépület felújítása miatt amúgy is összeszorultak egy kicsit.

Kinda Eleonóra református vallástanárnő, aki idén a Székely Mikó Kollégiumban hetedikesek osztályfőnöknője, elmondta: diákjai bepánikoltak, kollégáit is megzavarta az idei plusz-próba-képességvizsga, hiszen ha tudják, hogy arra kell készíteniük a diákokat, a tananyagot is másképp osztják be. A vallástanárnő kifogásolta az elsőnél lényegesen hosszabb második félévet is, valamint a következő tanévkezdés időpontjának előrehozatalát, szerinte eddig már sokan családi programot terveztek a kieső hétre. – Minden változtatást elfogadunk, de jó lenne azokat csak a következő tanévtől életbe léptetni – vélekedett. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. február 21., 11:26
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Semmi sem lenne rendben es „allitsa mar meg valaki Terezanyut” , akarom mondani Katicat! Mi lenne , ha volna mar vegre 2 egyforma tanev?? Kinek hasznal ez az eszement , ide-oda kapkodas? Mert diaknak , tanarnak es szulonek biztos nem!!!!